МВР не се интересувало от изтекли подслушвани разговори

МВР не се интересувало от изтекли подслушвани разговори

Национална служба “Сигурност” (НСС) не знае откъде е изтекла информация в медиите от използвани специални разузнавателни средства (СРС) по скандала “Александров – Овчаров”. Със СРС са били записани разговори на следователката Татяна Шарланджиева с един от шефовете на консултантската фирма “Фронтиер” - Красимир Георгиев. Съдържанието на някои от разговорите бе публикувано в централни медии.  

Този отговор даде в петък министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на парламентарния контрол на запитване на депутата от ДСБ Атанас Атанасов как е станало изтичането.

По думите на Петков Националната служба за сигурност (НСС) трябва да бъде сезирана, за да провери откъде е изтекла информацията. Той заяви, че след като службите в МВР са провели подслушванията, те веднага са били предадени на техния заявител – прокурора по делото за столичната „Топлофикация” Божидар Джамбазов.

“МВР е само технически изпълнител и НСС няма как да знае дали изнесената информация във вестниците е вярна и дали представлява класифицирана информация”, заяви той и добави, че ако НСС бъде сезирана, ще бъде направена и проверка, което означава,  че силовото ведомство не се занимава с изтичането на информация. Това от своя страна е в пълно противоречие с казаното от министъра в сряда. Тогава на въпрос на Mediapool той заяви, че "МВР се интересува от въпроса".  

Атанас Атанасов, който е и бивш шеф на НСС, заяви, че службата е задължена да следи изтичането на такива данни и да прави проверки, без да чака сезиране. Той добави, че е “останало впечатлението”, че информацията от СРС се изпуска контролирано от МВР за решаване на вътрешнопартийни скандали. Петков отговори, че тази практика е прекратена през 2001 година.

В пленарната зала министърът и депутатът си размениха порция безвкусни закачки за белите чорапи на Петков, което накара председателстващият заседанието Любен Корнезов да направи забележка на вътрешния министър.

Румен Петков сам влезе в медиите с репликата си, че е толкова вярно, че е бил близък с Маджо, колкото е вярно, че носи бели чорапи. Медийни снимки обаче показаха министъра с бели чорапи. Така прословутите чорапи станаха синоним на неверни твърдения.

Споделяне

Още от България