МВР не смята да се занимава с провокатори, нахлуващи в двора на СУ

"Държавна сигурност, мисля, че отдавна излезе от университетите", каза главният секретар

МВР не смята да се занимава с провокатори, нахлуващи в двора на СУ

Ръководството на МВР няма намерение да възлага някакви действия на полицията спрямо групата от агресивни провокатори, които в неделя нахлуха в двора на Софийския университет "Св. Климент Охридски", предвождани от депутата от БСП Борис Цветков, и счупиха стъкло на вътрешния вход на Ректората при опит да проникнат вътре.

Това стана ясно от думите на главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров, който във вторник коментира темата пред БНТ.

Запитан дали подчинените му ще се заемат със случая, както преди ден настояха от ДСБ, професионалният шеф на МВР обясни, че няма повод да го правят, тъй като в силовото ведомство не е постъпил подобен сигнал.

"Такъв при нас не е постъпил. В случая в неделя има сигнал, който е получен по линията на 112, и в тази връзка на мястото са отишли колеги от състава на "Охранителна полиция". Според това, което ми е докладвано, към момента на тяхното отиване на мястото не са констатирали престъпление или нарушаване на обществения ред", заяви Лазаров.

Той изрази и недоумение от факта, че участници в продължаващите повече от 4 месеца антиправителствени протести започнали твърде често да "акцентират върху хората с прякори". Мнението му бе по повод напомняне от страна на водещите, че свидетели на атаката в неделя разказват, че в нея участие е взел и известният провокатор Бисер Миланов-Петното.

"Някои от тях, които са известни на полицията и на службите, има случаи, когато са забелязвани на тези масови мероприятия, но това не е винаги и не бива да слагаме под общ знаменател мирния или граждански... Или виждам, че спорят и какъв е протестът, дали е политически или граждански... Това не е от моите компетенции, но не бива винаги да слагаме знак за равенство между хората с прякори и протестите", коментира главсекът на МВР.

По думите му, полицията би могла да се занимае с разследването на такива случаи, "когато има нещо конкретно, има установен ред, сезира се прокуратурата или МВР за вземане на конкретно отношение". Лазаров уточни още, че редът, по който протичат окупационните действия на студентите в СУ "не е проблем на МВР дo момента, до който няма престъпление, разбира се".

"Нека гражданите и зрителите да преценят, но първо, ще акцентирам – МВР, Държавна сигурност, мисля, че отдавна излезе от университетите. Това си е тяхна работа – ще учат ли и как ще учат. От гледна точка на това дали са провокирани за тези техни действия, това са пълнолетни, разумни, грамотни хора, те да вземат своето решение как ще процедират оттук нататък. А това кой ги провокира, си е техен проблем", каза още Светлозар Лазаров по повод споровете между протестиращи и контрапротестиращи, че действията им се инициират от враждуващи политически кръгове.

Във връзка с изненадващото прибиране на олимпийския шампион Гълъбин Боевски, заловен с 9 кг кокаин преди две години в Бразилия, главсекът на МВР коментира, че също останал много учуден от този развой на случая.

"Аз самият, честно си признавам, бях изненадан дотолкова, доколкото научих за това от медиите. Какви са причините да се стигне дотук, какви са фактите и обстоятелствата, в момента компетентните институции, доколкото разбирам, извършват проверка, така че истината ще излезе", каза Лазаров.

Той се присъедини към позицията на главния прокурор Сотир Цацаров, който неколкократно критикува външното министерство за това, че от средата на март, когато бразилските власти са издали декрет за освобождаването на Боевски, не са осведомили останалите институции за развитието на казуса.

По повод факта, че щангистът си е извадил временен паспорт на 11 октомври, за да може да се прибере в България, Лазаров призна, че определени служители в МВР са получили информация за предстоящото му прибиране, но тя не била стигнала до ръководството.

Споделяне

Още по темата

Още от България