МВР няма да кръщава разработки с имена

Трима от министерството са замесени в "Червея"

Веселин Вучков Сн.БГНЕС

МВР ще премахне "отвратителния и тоталитарен подход" да кръщава оперативни разработки и акции с имена. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков в понеделник по време на отчета, посветен на първите 100 дни на правителството. Вучков беше заместник-министър на вътрешните работи по времето на Цветан Цветанов, когато тази практика беше на особена почит. ГДБОП редовно кръщаваше свои акции на имена на съдии, творчеството кипеше и при операциите срещу тежката организирана престъпност. Това доведе до множество скандали.

В понеделник новият министър обяви, че ще я прекрати от 15 март, защото се налагат промени в няколко секретни вътрешни наредби.

"Това е отвратителен подход да се слагат наименования на оперативни разработки. Това е една тоталитарна практика, която, казвам го с елементи на самокритика, не беше коригирана. Много често оперативните работници хабят интелектуална енергия, за да измислят наименования, вместо реално да се борят с престъпността", каза министър Вучков.

В момента разработката в оборот е "Червеи", която е свързана с източването на информационните масиви на МВР чрез незаконни специални разузнавателни средства. Има съмнения, че по нея са разработвани и протестиращи срещу кабинета "Орешарски". Преди това имаше "Галерия", която бе свързана с подслушването на журналисти.

Приносът на Цветанов бе с кръщаването на акции с имена на съдии. Първият подобен случай бе през 2012 година, когато МВР проведе акцията Р.А.Л.И.Ц.А. Официалната версия на МВР беше, че зад абревиатурата стои: "Р - рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А – анархия". Заглавието обаче беше директна препратка към името на съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд, която освободи Валентин Янев - Вальо Бореца от групата на "Наглите" под домашен арест.

После се случи акция М.И.Л.Е.В ((Мастит Измамник Лицемер Е Вреден). Тя бе кръстена на съдията Теодор Милев от Велико Търново, който също бе пуснал арестуван от МВР заподозрян под домашен арест.

Три "Червея" в МВР

Веселин Вучков заяви още, че в дирекция "Сигурност" на МВР продължава проверката по т. нар. операция "Червеи". По думите му трима души от дирекцията са свързани с разработката - двама оперативни работници и бившият ръководител на дирекцията, който в момента работи в ДАНС. Вътрешният министър призова всички, които смятат, че са били подслушвани да подават сигнали до компетентните институции. Той визираше изказването на бившия служебен премиер Георги Близнашки, че протестиращите срещу кабинета "Орешарски" са били подслушвани.

Извън това министър Вучков постави четири основни акцента в работата си – привеждането в сила на промените в Закона за МВР, промените в контрола на движението, обучението на състава на министерството и парламентарния контрол.

Поправките в Закона за МВР бяха приети през миналата седмица. С тях във министерството се връща конкурсното начало за растеж в кариерата, ГДБОП се вади от ДАНС и се възстановява Главната дирекция "Национална полиция". Главната дирекция ще обединява "Криминална" и "Охранителна полиция", с което ще бъдат редуцирани администрацията и ръководните постове в двете дирекции.

Веселин Вучков каза още, че пътният контрол вече се осъществява само в условията на видеонаблюдение. Всеки ден се монтират по 10 системи за видеонаблюдение в
автомобилите на КАТ. До месец се очаква да бъдат оборудвани всичките 120 автомобила.

Министърът заяви, че има парламентарно съгласие за промените, свързани с мобилните камери за електронен фиш, и очаква скоро 150-те мобилни камери отново да бъдат
използвани от МВР.

МВР има и план за обучение на целия си оперативен състав, който работи със специални разузнавателни средства. Обучението ще трае шест месеца и ще започне и завърши с анонимни тестове за проверка на знанията на служителите. Общо 1430 служители на МВР пък се обучават за събиране на доказателства. В проекта е включено и езиково обучение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?