МВР няма да подслушва журналисти заради държавна тайна

МВР няма да може да подслушва журналисти, разгласили държавна тайна. Това реши правната комисия на парламента, която остави досегашното наказание от 5 години затвор, а не както искаше МВР - 6 за т.нар. "трети лица", огласили защитена информация.

Увеличаването на санкцията с една година даваше право на вътрешното ведомство да прилага Специални разузнавателни средства спрямо журналисти.

За огласяване на служебна тайна остава затвор до 2 години, а не до три, както искаше МВР.

Шефката на правната комисия Анелия Мингова съобщи, че единствената промяна е включването и на чуждата класифицирана информация като забранена за разпространение.

От Програма Достъп до информация коментираха, че така депутатите са решили в полза на гражданското общество проблема, създаден с проекта на МВР.

Вътрешният министър Георги Петканов внесе проекта с идеята да спре изтичането на информация от собственото му ведомство, за което обвини основно журналисти и депутати.

Идеята наказанието на разпространението на държавна тайна да се прилага с отчитането на обществения интерес също е отпаднала. Оттеглял я е вносителят ѝ Владимир Дончев с мотива, че са отпаднали и предлаганите от МВР увеличени наказания. Тази идея предвиждаше да не се наказва разгласяване на класифицирана информация, когато интересът на обществото от научаването ѝ превишава вредата от оповестяването.

Според Програма Достъп до информация обаче поставят под съмнение адекватността на сега съществуващите текстове в НК с европейския стандарт на наказанието за разгласяване на държавна тайна от хора, които не са поемали ангажимент за опазването ѝ.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?