МВР няма доказателства кой е изнесъл СРС-тата на Танов

МВР няма доказателства кой е изнесъл СРС-тата на Танов

МВР не разполага с никакви категорични доказателства за самоличността на служителите в специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) и в ДАНС, които са изнесли скандалните телефонни записи на шефа на митниците Ваньо Танов. Това стана ясно във вторник от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, който само ден по-рано хвърли цялата вина за избухването на СРС-скандала върху полицай от Добрич и служител на агенцията.

"Това е само хипотеза", призна МВР шефът в отговор на въпрос на Mediapool дали разследващите имат други данни за виновниците за теча на информация, освен изследването с детектор на лъжата.

По-рано пред БНТ Цветанов за пореден ден оправда скандала "Тановгейт“ със служители, "които са злоупотребили“. Той преповтори и тезата си, че информацията е изтекла от ДАНС, а един от служителите на СДОТО-Добрич се е отнесъл "немарливо“ към работата си, като предоставил паролата си на свой колега и прослушвал телефонните записи, което също можело да доведе до теч на информация.

По-късно Цветанов коментира, че службите могат единствено да анализират скандала с СРС-тата, тъй като не са хванали "човека с флашката и парите". Въпреки това предстои ново полиграфско изследване на служителя от СДОТО в Добрич.

Министърът добави, че е подписал искането за СРС, при което е бил подслушван и директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов, но и до днес не може да бъде категоричен, че изнесените в медиите записи са автентични.

Цветанов не потвърди информация в медиите за служители на ДАНС, взели 200 хиляди евро за скандалните записи, но допусна, че "цената" им би трябвало наистина да е висока.

Цветанов посочи, че извършваната в момента проверка в службите установила "припокриване на лицата", които са имали достъп до резултатите от СРС-тата, приложени върху Танов и тези, които през март 2008 г. доведоха до ареста на бившия зам.-шеф на антимафиотите Иван Иванов-Рилския, записан да си иска две пушки и лаптоп от разработвани бизнесмени.

"Каквото и законодателство да се приеме най-важен остава човешкият фактор“, обобщи Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България