МВР няма достатъчно килии за идеите на "Обединени патриоти"

МВР няма достатъчно килии за идеите на "Обединени патриоти"

Депутатите от "Обединени патриоти", предлагащи арест за непристойно поведение като алтернатива на глобите, очевидно не са съгласували идеите си с МВР. Полицията няма достатъчно помещения, в които да държи арестанти, ако парламентът реши да се въведе административно наказание задържане до 25 денонощия. Това става ясно от становище на министерството по проект за промяна на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), предлаган от депутати от Обединени патриоти, съобщи lex.bg.

Идеята на националистите е задържането в структура на МВР да се въведе като алтернатива на глобите, които в масовия случай не се събират. Другото предлагано наказание е безвъзмезден труд.

Против идеята за масовите арести не са само в МВР. Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС), също не я харесват. В рядко срещано единодушие с вътрешното министерство Българският хелзинкски комитет заявява, че тя нарушава международни конвеции, по които България е страна. Новите наказания се одобряват от правосъдното министерство и националното сдружение на общините. Местната власт е използвала и вълненията в Габрово, за да подчертае колко е важно да се приемат промените.

Няма достатъчно килии

"Обръщаме внимание, че наказанието "задържане в териториална структура на МВР" изисква значителен финансов и човешки ресурс, и необходим сграден фонд, с който МВР не разполага в достатъчна степен. Към настоящия момент МВР разполага с малко на брой помещения за задържане, разположени в големите областни дирекции", пише в позицията на силовото ведомство.

Ситуацията би се усложнила още повече, защото и към момента полицията има задължение да изпълнява подобни мерки. Те обаче се налагат като мярка за борба с футболното хулиганство. Това означава, че арестуваните за непристойно поведение трябва да бъдат държани в отделни килии от арестуваните за престъпления, т.е. проблемът с помещенията ще стане още по-сериозен.

"Необходимо е също така да бъдат предвидени средства за изхранване, здравно обслужване и служители, които да осъществяват дейността по задържането и конвоирането на задържаните лица до съответния съд. Поемането на такъв ангажимент от МВР сериозно ще затрудни основната му дейност и съществува вероятност да не може да поеме и да изпълни процедурата по изпълнение на наказанието", пише в позицията на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов.

Единственият начин тези мерки да заработят е прилагането им да бъде отложено във времето. Междувременно трябва да се търси начин на МВР да бъдат осигурени още бюджетни средства, пише още Ципов. Според него идеята не е била достатъчно добре обсъдена преди предлагането ѝ. Той настоява преди въвеждане на новото наказание да се проведе "по-внимателно обсъждане", защото има тенденция "за въвеждане на този вид наказание във все повече закони".

За къде бързате?

Предлаганите промени са пример за законодателство на парче, пише в становището на ВКС. Върховните съдии смятат законопроекта за преждевременен и несъобразен с други промени в ЗАНН, които се подготвят в момента от работна група между няколко институции.

"Тази работна група е ангажирана с обсъждане на мащабни изменения, поради което внасянето на отделни законопроекти, без обвързаност помежду им, отново би довело до законодателни промени "на парче", влошаващи качеството на законотворчеството и създаващи предпоставки за противоречия в отделни разпоредби и институти на конкретния закон", пишат съдиите .

Няма адекватни условия

МВР няма възможност да изпълнява подобна мярка, пише в становището на Българския хелзинкски комитет. В него се посочва, че още през 2017 година органите на Съвета на Европа са препоръчали полицейските арести да не траят повече от 24 часа. Аргументът е, че на лишените от свобода за по-дълъг срок трябва да се осигурят различни условия като разходка на открито, книги, спорт и подходящ персонал.

"Към настоящия момент такива условия не са осигурени и продължителното лишаване от свобода в полицейските управления нарушава забраната за нечовешко и унизително отнасяне", пише в позицията.

Друг проблем според БХК е идеята да се въведе безвъзмездният труд като наказание, което противоречи и на международното, и на българското законодателство.

Всичко е наред

Законопроектът има пълната подкрепа на Националното сдружение на общините, става ясно от позиция, подписана от председателя на сдружението Даниел Панов, който е кмет на Велико Търново. Той припомня, че подобни промени е искала и кметът на Габрово Таня Христов. Поводът са сблъсъците в града, започнали, след като продавач в магазин бе пребит от роми в началото на април.

Даниел Панов подкрепя колежката си от Габрово, която твърди, че глобите са неефективни, тъй като не се събират и на практика това наказание е безполезно. Правосъдното министерство също одобрява идеята. Аргументите са същите – глобите се налагат, но не се събират, поради което са неефективни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?