МВР обърна палачинката за следствието

МВР обърна палачинката за следствието

Вътрешният министър Румен Петков демонстрира революционна смяна на позицията, като се обяви за по-големи правомощия на следователите, което може да стане единствено за сметка на подчинените му дознатели в МВР.  В изказването си на форума "Напредъкът по пътя към утвърждаване на България като европейска правова държава" той каза, че разследващата магистратура не е достатъчно натоварена и се хаби потенциалът ѝ.

Петков смята, че следователите трябва да поемат тежката престъпност, която в момента процесуално е в правомощията на дознанието. Според запознати завоят в позицията на министъра се дължи на променената конюнктура по върховете на Националната следствена служба (НСлС) след скандала “Овчаров-Александров”. 

Основният фактор обаче е създаването на новата агенция по сигурността и делата, по които тя работи, да бъдат разследвани от органите на следствието или прокуратурата, а не от МВР.

“Един следовател може да е с едно, две или пет дела в продължение на месеци. Ако държавата не използва капацитета им, това ще доведе до демотивиране. Решение за следователите и следствието трябва да се намери”, обобщи Румен Петков.

В момента следователите имат право даразследват престъпления срещу мира и човечеството и престъпления, извършени в чужбина. Отделно следствието може да поема дела или функции по разследване на определени престъпления, единствено ако прокуратурата реши да изземе делото от дознанието и да го даде на следствието.

Румен Петков обаче не споделя оценките за несправяне на дознанателите в МВР. Той нарече “бодряшки” изказванията, че те се провалят в събирането на доказателства, което личи и от броя на паднали в съда обвинения. “Дознателите са натоварени със стотици дела, но работят много ефективно”, изтъкна Петков. 

По-голямата част от изказването му изобилстваше от статистика, която докаже колко добре работи МВР. "Един от резултатите през тази година, които органите на реда постигнаха, е създаването на различна атмосфера при организацията на работа. Преустановена е практиката в размяна на критики и оценки между служители в ключови институции и създаването на впечатлението, че институциите се занимават преди всичко с решаването на междуличностни проблеми, а не с борбата с организираната престъпност", отбеляза министърът. Той отново даде заявка за нулева толерантност към корупцията на всички нива. Що се отнася до рушветчиите в системата на МВР, Петков обеща незабавни и назидателни уволнения. Той отчете петдесет подобни случая.

По повод осъдителната присъда за полицаите, пребили до смърт Ангел Димитров – Чората в рамките на спецоперация “Респект” преди две години, Румен Петков каза, че изразил отношението си, като ги е уволнил. Това противоречи на първоначалния подход на МВР по случая, тъй като ведомството се опита да прикрие случая със съмнителна експертиза, че Чората е починал от сърдечен удар, а не от побой. След медийни публикации, в които бяха цитирани и свидетели на инцидента, както след и намесата на чичото на убития, който е влиятелен функционер в ДПС, бе проведена повторна експертиза, която доказа, че Димитров е починал от удари, а не от получен инфаркт заради шока от ареста, както твърдяха от МВР.

Местната власт под особено наблюдение на прокуратурата

На форума присъства и главният прокурор Борис Велчев, чиято позиция за увеличени правомощия на следствието е отдавна известна. Още повече, че за шеф на НСлС бе избран издигналия се по времето на Велчев прокурор Бойко Найденов.

Велчев предупреди, че заради многото сигнали за купуване на гласове на изборите, представителите на местната власт ще бъдат под особено наблюдение от страна на прокуратурата и органите на реда. Очаква се хората, влезли в местната власт, "да върнат щедрия жест на спонсорите", а ние ще се опитаме да им попречим, допълни той.

Главният прокурор отново посочи, че гражданите не проявяват нетърпимост към корупцията. Малко са сигналите за конкретни случаи на искане на подкупи, а това определено пречи на нашата работа, каза Велчев. Той добави, че не може в една правова държава подозренията и лошата репутация да бъдат доказателство в съда. Главният прокурор посъветва гражданите, които са изнудвани от магистрати, да заповядат в неговия кабинет. "Нека да бележим парите, за да не може след това съдът да не се произнесе правилно", призова той.

Според него за година и половина България има напредък в борбата с прането на пари. За това говорят и над дузина издадени присъди. Част от тях са оправдателни, но това ще помогне на прокуратурата да уеднакви съдебната практика. Вече има научени прокурори, които знаят как да разследват и доказват предикатното престъпление, от което са изпрани парите, каза Борис Велчев.

Малко повече милост към прокуратурата

По повод журналистическата констатация, че разследването по аферата “Овчаров-Александров” се бави, главният прокурор призова да не се правят прибързани заключения. Давайки за пример работата на спецзвеното, което се занимава с делата от висок обществен интерес, Велчев помоли "за малко повече милост към прокуратурата". 95% обвинителните актове на прокурорското спецзвено са върнати от съда за прецезиране, тъй като, според Велчев, те са писани в условията на обществен натиск.

Борис Велчев заяви още, че прекратяването на дела по давност е все още сериозен проблем за българската прокуратура. "Това е оценка за работата на прокуратурата от 20 години насам", заяви главният прокурор. "Само за миналата година прекратените по давност дела са над 16 хиляди, а тази
година броят им няма да бъде по-малък", посочи Велчев и допълни, че това е "ужасна цифра" и тя се дължи на начина на работа на системата от години, заключи Велчев.

Споделяне

Още от България