МВР обезщети с 32 хил. лв. полицай, шофирал пил

МВР обезщети с 32 хил. лв. полицай, шофирал пил

Тридесет и две хиляди лева обезщетение е получил служител на бившата ГДБОП, сега Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност", който е шофирал с над 1.2 промила алкохол. През декември м.г. той не се подчинил на подадените от пътните полицаи сигнали за спиране и е заловен след преследване.

Заради този случай със заповед на министър Михаил Миков, двама разследващи полицаи от Четвърто районно са наказани дисциплинарно и в продължение на една година няма да могат да участват в конкурси за израстване в категория или степен, съобщиха в понеделник от ведомствения пресцентър.

Миков е наложил наказанията, след като се е запознал с констатациите от приключилата проверка на служители от Инспектората на МВР.

Проверяващите са се натъкнали на редица нарушения от страна на разследващите полицаи. Те не са спазили изискванията на НПК за предаване на материалите по случая в Столичната следствена служба. Не е започнато незабавно производство. От наблюдаващия прокурор е укрито, че случаят касае служител на МВР. Преписката е задържана в Четвърто РПУ на МВР, а преките началници на служителя, шофирал пил, не са уведомени по съответния ред.

Според закона на МВР служител, срещу когото тече дисциплинарно производство, не може да се пенсионира и да получи обезщетение при напускането на системата. "Пропуските" на двамата разследващи от Четвърто районно, обаче са ощетили бюджета на финансово колабиралото МВР с 32 000 лв..

Материалите от проверката са изпратени в прокуратурата за преценка за наличие на достатъчно данни за извършено престъпление по смисъла на НК, добавят от пресслужбата на МВР.

В понеделник с поста си се е разделил шефът на Четвърто РПУ Пламен Чакъров, който се е пенсионирал.

Той оглавяваше управлението от 1997 г. и е изключително близък с бившия шеф на полицията Васил Василев, сега съветник на вътрешната парламентарна комисия. През януари след протестите пред парламента в същото районно почина Методи Маринов. Заради този случай, както и заради свидетелски показания за побои над задържани, наказания не бяха наложени, въпреки твърденията на очевидци, че Маринов е искал многократно лекарска помощ, но не му оказана.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?