МВР обяви тройно намаление на подслушванията

Министерството приема пакет мерки за контрол върху специалните разузнавателни средства

Цветлин Йовчев. Сн. БГНЕС

За първите шест месеца на тази година отчитаме тройно намаление на използването на специалните разузнавателни средства (СРС) в сравнение с декември 2012 година, обяви във вторник вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той отбеляза за сравнение, че само ГДБОП е подслушвала през миналата година толкова, колкото сега всички поръчители на СРС, взети заедно.

Вътрешният министър използва тази информация като увод за представянето на идеите на шефа на службата за подслушване в МВР (СДОТО) Цветан Китов за по-голям контрол върху употребата на СРС-тата.

Най-голямата новост ще представлява маркирането на всеки запис, който се прави от службите по Закона за специалните разузнавателни средства. Китов обясни, че това ще се прави с "водно маркиране" по начина, по който звукозаписните и филмовите компании маркират музиката и филмите, която издават на пазара. Така във всяко СРС ще бъде вградена информация кога е направено, кой го е направил и по чие искане, която лесно може да се провери.

"Подобно нещо се прави за гарантиране на авторските права в музикалната и филмовата индустрия, а с въвеждането му за защита на информацията, получена от СРС, ако излезе файл някъде, след като се прочете водната марка ще се види цялата въведена информация за този файл. Колкото и пъти да бъде презаписван файлът, "водната марка" ще остава. Тя ще остава дори и при използване на фрагмент от 1 секунда от записите", обясни Цветан Китов.

Срокът за въвеждане на "водното маркиране" е до края на 2014 година.

Шефът на СДОТО представи като новост създаването на два регистъра за контрол на използването на техническите средства, с които се подслушва, и на добитата информация. В тях ще се описват и всички технически средства, хората, които ще ги използват, цялата информация за искането за използване на СРС, разрешението за използването, началото на прилагането, края, изготвянето на веществените доказателствени средства от събраната информация. Двата регистъра трябва да са готови до края на тази година. Китов обеща да се монтират и джипиеси върху автомобилите за мобилно подслушване.

До края на 2014 година трябва да се изгради и системата за видеонаблюдение върху помещенията, където се изпълняват СРС-ата.

Китов обаче на няколко пъти опита да се измъкне от отговор на въпроса дали всички тези системи на контрол върху подслушването изобщо са съществували до момента. "И сега има контрол, но аз искам да го подобря", обясни Китов, като не пожела да даде описания на сегашната картина в подопечната му служба.

МВР обмисля да се създаде развойно звено и учебен отдел с цел развитие и усъвършенстване на съществуващите методи за прилагане на СРС и разработване на нови.

Вътрешният министър и шефът на СДОТО обаче не коментираха защо МВР изобщо поема ангажименти за реформа на подслушването за следващата година при положение, че от 2014 година няма да има отношение към техническото изпълнение на СРС-ата. През юли управляващите решиха да извадят СДОТО от МВР и да го превърнат в Държавна агенция "Технически операция" (ДАТО), която ще е на подчинение на Министерския съвет.

"Стартира много сериозна реформа и в резултат на провеждането ѝ ще можем да кажем, че няма да има нерегламентирано използване на СРС. Ако това се случи, ще може бързо да се провери как и от кого е ставало това", коментира вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той даде за пример, че ако всички тези системи за контрол съществуваха сега, то проверката на прокуратурата в СДОТО щеше да продължи един час.

Цветлин Йовчев защити Китов заради избягването на въпросите какво е сегашното положение с контрола върху подслушването в СДОТО. "Г-н Китов беше много мек (в критиките си към сегашното състояние на службата), за да не накърни репутацията на службата", каза министърът.

Репутацията на СДОТО обаче и без това е достатъчно накърнена. През март тази година избухна скандалът, който доби популярност под името "Българският Уотъргейт" . Негово начало даде лидерът на БСП Сергей Станишев, който предаде на главния прокурор информация, която е получил от анонимен източник. В нея се твърди, че СДОТО подслушва незаконно политици.

Прокуратурата десет дни извършване проверка в МВР и установи, че там има възможности за провеждане на незаконно подслушване . Открито бе голямо разминаване в пътните листи на автомобилите с техника за мобилно подслушване. Вследствие на разкритията обвиняеми вече са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов , трима бивши шефове на СДОТО от негово време и един бивш шеф на отдел в същата служба.

Новият екип в МВР

 

Във вторник Цветлин Йовчев използва пресконференцията за подслушването, за да представи пред медиите тримата си заместник-министри. Това са Васил Маринов, Пламен Ангелов и Йордан Грамов.

 

През тази година Васил Маринов е бил последователно секретар по отбраната и сигурността към президента Росен Плевнелиев, но е напуснал позицията през май, за да стане за два месеца шеф на териториалното звено на ДАНС в София. От 2009 до 2012 година е бил представител на ДАНС в посолството ни в Белгия. Почти цялата му предишна кариера е свързана с контраразузнването.

 

Йордан Грамов е юрист. Той започва кариерата си като юрисконсулт, после става адвокат за близо осем години, а от 2000 година се премества в следствието. Там работи шест години и става прокурор. Голяма част от кариерата му на обвинител минава в Софийската районна прокуратура и спецпрокуратурата.

 

Пламен Ангелов също е юрист, но по-голямата част от кариерата му минава като задграничен представител на МВР в посолствата в Лондон и Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?