МВР очаква бежанска вълна до месец след началото на война в Ирак

В случай на военен конфликт в Ирак, на 20-ия - 25-ия ден нашата граница от турска страна ще бъде залята с нелегални имигранти и бежанци от Близкия Изток към Европа. Това показват разчетите на МВР, съобщени от главния секретар на вътрешното ведомство ген. Бойко Борисов.

В присъствието на ген.Борисов, днес Гранична полиция получи като дарение специализирана техника за наблюдение, която ще се използва за засилване на граничния контрол по южната ни граница.

По думите на ген.Борисов, в случай на военен конфликт в Близкия Изток, приоритет на службите на МВР е да охраняват държавните граници и сигурността на гражданите. Охраната на летища и отделни обекти е задължение на военните, уточни той.

Специализираната техника за нощно наблюдение, получена днес от Гранична полиция, е доставена по инвестиционен проект по програма ФАР на Европейския съюз. Средствата са осигурени от Европейската комисия. Дарението включва 112 специални очила за нощно виждане "Лунос", цената на всеки отделен комплект е 1500 евро.

Общата стойност на проектът по програма ФАР е 12 млн. евро, от които 3 млн. се съфинансират от българска страна. По проекта досега са доставени 10 термовизионни системи, 32 автомобила "Ланд Роувър", цифрови географски карти и пълен геодезически комплект за географска информационна система.

Още по темата
Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?