МВР очаква от Бойко Найденов адекватно да разследва магистрат "къртица"

Цветанов прати в прокуратурата данни за теч на информация към ДДС-измамници

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов е изпратил на и.ф. на главен прокурор Бойко Найденов информация за магистрат, който издал информация за акция "Универсалните" на банда заподозрени за ДДС-измами, съобщиха във вторник от МВР.

 

За предполагаемия теч Цветанов загатна още в петък миналата седмица, когато публично се възмути, че магистрат бил провел "работен обяд" с престъпници, след което те започнали да прикриват доказателства за незаконната си дейност. Конкретни имена и длъжност обаче не бяха споменати от МВР шефа.

 

"Аз не мога повярвам, че магистрат може да обядва с лица, които са съпричастни към подобно източване на пари от републиканския бюджет с ДДС схемите. След този "работен обяд" поведението на обектите е променено, комуникацията е преустановена и започнаха да чистят опциите със съответните компютърни конфигурации", коментира във вторник министърът, като отново спести конкретни детайли.

 

По думите му Бойко Найденов вече знаел кой е този магистрат. Както и в петък обаче, Цветанов не коментира дали обявяването на въпросния теч на информация пред медиите няма да възпрепятства евентуално бъдещо разследване. В петък той заяви лаконично само, че "той знае какво е направил и знае, че ние знаем какво е направил".

 

"Аз искам да имаме абсолютно същата политика, която да бъде реализирана и в другите системи. Има и такива случаи. За съжаление, моите уважения към всички почтени стойностни съдии и прокурори, но докато правораздавателната система не осъжда адекватно и не правораздава адекватно, няма как да върнем доверието на хората да търсят помощта в държавата", добави във вторник вътрешният министър, уточнявайки, че МВР активно преследва корумпираните си служители.

В сайта на МВР бе публикувано писмо на Цветанов до Найденов, в което обаче няма повече информация, включително за това дали въпросният магистрат е следовател, съдия или прокурор. В него са описани основно две досъдебни производства – прекратеното разследване за опита за грабеж на трезор на ДСК, както и разследване за контрабанда на цигари от 2005 г.

И двата случая бяха споменати от Цветанов още в петък, като тогава той поясни, че прокурори са прекратили разследвания срещи обирджии и контрабандисти, като оставало съмнения за прикриване на престъпления.

"Разбрах, че господин Цветанов ми е изпратил писмо, но вес още не съм получил нищо. Ако в това писмо има данни за каквито и да е нарушения на магистрат, ще го възложа на Инспектората на ВКП, за да вземе решение по него", заяви пред "Правен свят" и.ф. на главен прокурор Найденов във вторник.

Междувременно Цветанов изненадващо се сети и за проваления избор на Венета Марковска за конституционен съдия. От коментара му се разбра, че съжалявал за съдбата на Марковска, която напусна и съдебната система, след като президентът Росен Плевнелиев бойкотира клетвата ѝ в КС.

"Когато един магистрат трябва да заеме по-висок пост, се появяват и определени интереси, като някои от тях са политически. Подобен бе и случаят със съдия Венета Марковска. Някой говореше ли за Венета Марковска и за това, че тя е назначена преди 30 години и за последните 20 години е повишавана заради личните си качества, преди тя да бъде номинирана за кандидат за член на Конституционния съд от квотата на парламента", попита риторично Цветанов.

Първият сигнал срещу Марковска бе по повод на описания в медиите случай за конфликта на приятеля й Георги Георгиев с двама столични полицаи от началото на 2010 г., по повод на което и МВР, и прокуратурата бяха заподозрени, че умишлено са потулили данните за хулиганство, извършено от Георгиев, пренасчвайки усилията си към дело срещу полицаите. Те са обвинение в нанасянето на няколко телесни повреди на приятеля на Марковска и негов познат, както и в превишаване на власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?