МВР огласи лични данни в разкритие за “престъпници” от ББС

МВР огласи лични данни в разкритие за “престъпници” от ББС

Българското МВР разобличи като престъпници двама журналисти от екипа на британската медийна корпорация ББС, който направи “тенденциозното” според българските власти разследване за нелегален износ и продажба на бебета във Варна.

Според пространно съобщение, публикувано на сайта на МВР в четвъртък, Пол Самрай е карал автомобил без шофьорска книжка и в нетрезво състояние и освен това има присъда от три години затвор за измама. Според същото съобщение Доминик Хипкинс има полицейско предупреждение.

МВР не казва защо са публикувани тези данни и какво е отношението им към репортажа на ББС за търговия с деца в България.

МВР не може да публикува лични данни с пропагандна цел

По смисъла на българското законодателство и Европейската директива за защита на личните данни, паспортният номер, датата и мястото на раждане и обстоятелството, че един човек е съден, са лични данни. За лични данни се счита всичко онова, което представлява оценка на един човек, а разкриването на съдебни дела и присъди е точно това, коментира пред Mediapool адвокат Александър Кашъмов от Програма “Достъп до информация”. Според директивата лични данни могат да бъдат разпространявани, само когато има надделяващ обществен интерес. В този смисъл МВР не е медия, че да преценява дали да пусне една информация или не.

още

МВР публикува лични данни с пропагандна цел

В първа реакция по случая говорителка на ББС изрази съжаление, че българското МВР обнародва лични данни на репортерите от медийната корпорация – дати на раждане, номера на паспорти, данни за съдебно минало и пр. Това застрашава сигурността на хората, посочва говорителката пред базирания в Лондон сайт Kafene.net. Тя посочва, че ББС продължава да стои зад излъчения репортаж за търговията с деца в България. Според говорителката, хората които са го направили, са опитни и добре подготвени журналисти, които неведнъж са работили под прикритие за ББС и редица други уважавани медийни организации.

“МВР може да обработва и публикува лични данни само за целите, за които институцията съществува в рамките на една демократична държава, т.е. разследване, издирване и др., а не за пропаганда”, каза пред Mediapool адвокат Александър Кашъмов от Програма “Достъп до информация”.

Още повече делата на тези хора, които са лични данни, по никакъв начин не са свързани с това, която са правили в България и за което са в центъра на обществения интерес, т.е. журналистическо разследване. МВР би могло да разпространява информация само доколко са коректни данните, изнесени от тях, каза Кашъмов.

В каква връзка

Съобщението на МВР за криминално минало на репортерите е представено с обяснението: “По повод посещението в България и опитът за тенденциозно представяне на случай на незаконна търговия с деца във Варна, както и във връзка с поведението и противоречията в комуникацията с екипа на ББС, и въз основа на информация от чуждестранна медия, че  членове на екипа на ББС, правил репортажа, имат криминални присъди, чрез българското Бюро на Интерпол бе отправено официално запитване до Бюрото на международната полицейска организация в Лондон, дали за двете лица от екипа на британската медия има такива данни”.

Посочва се, че вътрешният министър Румен Петков е поискал спешна среща с британския посланик в София, за да “постави остро” някои въпроси.

Потърсен за уточнение, пресцентърът на МВР не можа да даде отговори пред Mediapool, но обеща да попита. 

Предишните твърдения на варненската полиция за пристрастност и тенденциозност от страна на ББС, бяха категорично отхвърлени от авторите на предаването и от ръководството на Ten O'Clock News.

Материалът на телевизия ББС, излъчен в края на миналия месец, показваше как 38-годишният Хасан Ахмед Хасан - Хари е готов да достави бебе за осиновяване в Лондон срещу 60 хиляди евро. Варненската полиция начело с комисар Веселин Петров почти незабавно определи разследването като “тенденциозно”, отрече да има трафик на бебета и обвини журналистите от ББС, че не са информирали предварително МВР за своя репортаж.

След кратък престой в полицията Хасан Хасан бе освободен без повдигнати обвинения. Започна дознание по случая, но явно силите са концентрирани в изобличаване на престъпници в ББС, тъй като няма информация докъде е стигнало разследването във Варна.

Почти на юруш (“след проведените незабавни оперативни действия”) варненските полицаи установили, че британските журналисти са се опитали да подведат Хасан Хасан, лансирайки история за “богат, бездетен бизнесмен, който поради тъмното си минало не може да си осинови дете”.

“Ако Хари им съдейства – продължили да вербуват журналистите - бизнесменът ще го назначи за директор на верига от автокъщи, които има намерение да открие у нас”.

От МВР припомнят, че  Хасан  Хасан от 9 г. е със статут на постоянно пребиваващ чужденец в Ирландия, където живее и работи с жена си с официално разрешение за това. Самият той има и кара автомобил с британска регистрация. Няма данни да е имал проблеми с властите. Mediapool припомня, че “Хари” споделил през журналистите под прикритие, че по-рано е изнасял деца за Германия и Норвегия и се похвалил, че е участвал в трафика на проститутки от България за Испания, Холандия и Ирландия.


*Изявлението на МВР е достъпно на адрес http://press.mvr.bg/News/news070809_08.htm

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?