На 14-ия ден от "ДАНСwithme"

МВР осигури спокойствието на депутатите с повече охрана и заграждения

Групата на "Атака" се появи в НС, предвождана от Волен Сидеров, стиснал полицейска палка

Протестиращите, които се събраха в четвъртък сутринта, на 14-ия ден от "ДАНСwithme", бяха посрещнати от многократно увеличена полицейска охрана и разширена зона за сигурност, обхващаща почти цялото пространство около парламента и храм-паметника "Св. Александър Невски".

След малко повече от час престой пред сградата на Народното събрание (НС) събралите се протестиращи се разделиха на две. Втората сутрешна демонстрация пред НС започна 8.30 часа въпреки студеното време и силния дъжд.

Първоначално се включиха около 300 души, които отново замеряха с домати и краставици централния вход на парламента, но този път без да имат достъп до задния вход, откъдето влизат депутатите. Малко преди 10.00 часа част от протестиращите се отделиха и блокираха за кратко кръстовището до Софийския университет "Св. Климент Охридски".

След това групата се отправи към Министерския съвет. Така пред НС останаха малко над петдесетина човека, докато другата група наброяваше около стотина души. В крайна сметка протестиращите отново се събраха пред парламента, но вече в значително намален състав. Към 13.00 часа те наброяваха общо около 30-40 души.

Междувременно парламентарната група на "Атака", която преди ден не се появи в парламента и заседанието на депутатите се провали заради липса на кворум, в четвъртък се влезе в пленарната зала. На влизане в сградата направи впечатление фактът, че Волен Сидеров държи в едната си ръка полицейска палка.

В кулоарите на НС той прояви типичното си агресивно отношение към журналистите, обявявайки ги за "платени жрици на Бойко (Борисов - бел.ред.)". Дори си позволи да ги заплаши, че ако някой го засегне, "лично ще го ошамаря".

В сряда националистите призоваха управляващите да осигурят нормалното влизане в парламента и полицията буквално отцепи в четвъртък целия район около Народното събрание и храм-паметника "Александър Невски”.

Провалът на заседанието на НС преди ден провокира лидера на БСП за пръв път да допусне възможността за предсрочни избори, тъй като депутатите на левицата и ДПС не са достатъчно за осигуряване на мнозинство за гласуване.

Впоследствие Явор Нотев от "Атака" обаче коментира, че колегите му нямали намерение да бойкотират работата на парламента, а само искали полицията да осигури по-голяма зона за сигурност около сградата на Народното събрание.

Това условие на националистите веднага бе възприето от управляващите и от МВР съобщиха пред Mediapool, че зоната за сигурност ще бъде разширена, така че протестиращите да нямат пряк досег до влизащите в парламента депутати.

Председателят на НС Михаил Миков пък направи обръщение по БНТ преди централната емисия новини в сряда, с което разкритикува поведението на медиите и гражданите. Той призова към по-отговорно отношение "в тази сложна ситуация". Примерът му бе последван и от "Атака", котио разпространиха остра декларация срещу медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?