МВР отчете спад на нелегалните мигранти у нас

МВР отчете спад на нелегалните мигранти у нас

МВР отчете спад на нелегалните мигранти у нас. При провелата се акция в петък в цялата страна са задържани 62-ма души. От тях 39 са в процедура за придобиване на статут на бежанци, а останалите 23-ма са били без никакви документи за самоличност, каза главният секретар на МВР Георги Костов

За сравнение при подобни операции от миналата година са били задържани между 225 и 458 незаконно пребиващи у нас чужденци, посочи Костов.

"Операции като проведената вчера, са важен критерий, съвсем обективно, за да се види нивото на незаконната миграция, на действително пребиваващите, незаконно проникнали чужденци в страната. Обективно считаме, че това предизвикателство в момента е под контрол и категорично изтъкваме, че това няма да ни успокои", заяви Костов.

Главният секретар на МВР призова за законодателна промяна, според която с преследването на каналджийство да се занимава Главната дирекция "Борба с организираната престъпност".

"Каналджийството като престъпна дейност явно вече е привлекателно, поради вдигане числото на парите, които се предлагат за преминаване през страната. И е вече апетитно за високо конспиративни и организирани престъпни групи. Това означава, че незаконната миграция е и предизвикателство от нов тип пред оперативните служби", коментира Костов.

Преди два дни в къща столичния квартал "Филиповци" са били открити 30 чужденци, представящи се за бежанци от Ирак и Сирия. Това е станало в рамките на специализирана операция на прокуратура и ГДБОП срещу организирана престъпна група за лихварство и изнудване. За ръководител на групата е обвинен Януш Йорданов, в чиято къща се били чуждите граждани, каза ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.

"При претърсванията и изземванията са намерени множество документи, нотариални актове, тефтери с имена на длъжници, записи на заповед, дебитни карти и лични карти на физически лица. Посочено е от свидетели, че са теглени пари от тяхно име от някой от членовете на групата", заяви прокурор Попова.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?