МВР откри търговия с гласове в Перник, Плевен и Благоевград

МВР разполага с конкретни сигнали за купуване на гласове в Перник, Благоевград, Плевен и областта, съобщи вътрешният министър Румен Петков два дни преди местния вот. Това е много тежък проблем, но ще бъдем безкомпромисни. Същината на престъплението е в хората, които ползват тези средства, заяви той в петък по време на посещение в Благоевград. “Всеки подаден сигнал за купуване на гласове ще бъде детайлно разследван и не е изключено дори да се стигне до присъди. На лицата, подали сигнал за опит за купуване на вота им, ще се гледа с друго око”, коментира министърът.

И в трите полицейски дирекции са предприети необходимите действия, включително разпити и снемане на показания за технологията за купуване на гласове, съобщи още Румен Петков.

По-рано през деня при предизборна инспекция в миньорския град, заради зачестилите сигнали за търговия с вота на хората, министърът загадъчно заяви, че “при направени обиски в Перник са установени 650 лица, за които има достатъчно основание да се счита, че ще интервенират с цел купуване на гласове”. Действията били извършени от две партии.

От това изказване на министъра не става ясно дали се визират само купувачите на гласове или общия брой на замесените в търговията лица. Нито от пресцентъра на МВР, нито говорителят на пернишката полиция успяха да изтълкуват пред Mediapool какво точно е имал предвид Петков.

Пернишките журналисти предадоха, че силовият министър е разпоредил “лицата, за които има достатъчно основание да се счита, че участват в процеса на купуване на гласове, да бъдат разпитани още днес”.  Бе съобщено за 200 души, които са дали обяснения.

Ще бъде изготвен подробен доклад, който още днес ще се представи на главния прокурор, за да се вземат категорични мерки, бе малко по-конкретен министърът, който е наредил засилване на полицейското присъствие в района. Ще  патрулират автомобили, ще се хвърлят всички сили и средства на местната полиция, добави Петков.     

От окръжната прокуратура съобщиха, че е извършено претърсване на три адреса, като на един от тях е бил открит списък на хора, в който фигурирали личните им данни. Това обаче не доказвало купуването на гласове. Към този момент налице са само данни за извършване на лихварска дейност, съобщи говорителят на прокуратурата Михаил Алексов. За този случай е образувано дознание срещу виновни лица за финансови сделки без разрешение.

Пернишкият депутат от НДСВ Татяна Калканова смята, че прокуратурата прави собствена интерпретация за “лихварство”, тъй като има оперативните действия на полицията, резултати от претърсванията и снети обяснения от определени лица.  Пред Mediapool тя заяви, че не може да назове двете политически централи, за които говори министърът, защото това е работа на полицията.

Калканова, която преди десетина дни първа сигнализира за проблеми с купуването на гласове в община Перник, не посочи кой го организира, но въпреки това учредителят и председател на местната бизнесорганизация “Съюз за Перник” Людмил Стойков се почувства засегнат думите и се оттегли от сдружението, “за да не пречи на предизборната кампания”.

Крупният бизнесмен Стойков, подобно на вътрешния министър, е близък до държавния глава Георги Първанов и бе активен поддръжник на кампанията му за втори мандат. Собственикът на КК ”Дюни” и на “Стомана Индъстрис” е обект на замряло разследване за участие в схема за източване на 7 млн. евро от програма САПАРД.   

“Съюз за Перник”, който подкрепя кметската кандидатура на Димитър Колев, бивш областен управител, назначен от предишното правителство на НДСВ, в петък обяви, че следи с тревога темата за купуване на гласове.

Сдружението изразява своята категорична позиция против накърняването на избирателното право и упражняването на насилие върху волята на избирателите. Ние осъждаме подобна престъпна “изобретателност” от страна на политици и бизнесмени, пишат от съюза.

Партия, която е в коалицията “Съюз за Перник”, е събирала лични данни на гласоподаватели с цел купуване на вота им, каза преди седмица пред Mediapool депутатът Татяна Калканова. Според нея въпросната партия с купуване на гласове се е добрала да третото място в евроизборите през пролетта.

В декларацията, с която порицава и се разграничава от купуването на гласове, “Съюз за Перник” изразява и подозрението, че появата на това сдружение на политическата сцена е стреснала сериозно представителите на досегашното статукво поради опасността много скоро да изгубят своите властови позиции “Целта е политическият противник да бъде оклеветен и отстранен от надпреварата – сега и веднага! Доказателствата са без значение”, казват “Съюз за Перник”.

Според признанието на главния прокурор Борис Велчев, актът на купуване на гласове се доказва много трудно, защото нито тези, които предлагат пари за гласуване по определен начин, нито другите, които вземат, имат интерес да съдействат за разкриване на такива действия. Велчев смята, че приетите неотдавна промени в Наказателния кодекс, инкриминиращи търговията с гласове на избори, са щели да бъдат по-ефикасни, ако предвиденото наказание е само за предлагащите, а не и за вземащите.

В петък Румен Петков също коментира, че купуването на гласове ще се докаже трудно. Той определи това деяние като “гнусна обида” за избирателите.

Споделяне

Още по темата

Още от България