МВР отложи присъдите по делото "Николов – Стойков"

МВР отложи присъдите по делото "Николов – Стойков"

Командирован служител на СДВР, който се оказа съдебен заседател в знаковия процес за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков, стана причина да се отложат присъдите по делото. Очакваше се те да бъдат произнесени в понеделник, след като двете страни представят финалните си тези пред съда.

По време на заседанието обаче стана ясно, че съдебният заседател Снежа Минчева – Пройнова е служител на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и е командирована от главния секретар на МВР Калин Георгиев "извън сградата на СДВР".

На каква длъжност в столичната полиция е Снежа Минчева – Пройнова не стана ясно. Делото обаче се отлага с десет дни. В заповедта за командироването на Проданова пише, че тя не може да участва в процеса за трите поредни заседания от понеделник до сряда, а не че е в трайна невъзможност да стори това. Поради тази причина не може да бъде заменена от резервен съдебен заседател.

Марио Николов, който се самоопределя като "потомствен социалист" и е спонсор на БСП, заедно с президентския спонсор Людмил Стойков, са обвинени, че са изпрали 7.5 милиона евро. На подсъдимата скамейка са изправени още няколко техни партньори. Според прокуратурата парите са източени от програма САПАРД като стара месопреработвателна техника е представена за нова и така с измама са усвоени пари от еврофондовете.

За източването на САПАРД има друго дело, по което Стойков не е обвиняем. Проблемът за прокуратурата е, че това дело не е завършило, което поставя въпросителна върху доказването на обвинението за пране на пари. Според тълкувателно решение на Върховния касационен съд, присъда за пране на пари може да се произнесе и без да е доказано откъде са придобити средствата, а само при наличието на данни за "изпиране".

Служителката на СДВР си повишава квалификацията

Няколко часа след заседанието МВР даде официално обяснение по случая. Посочва се, че Снежа Минчева - Пройнова е командирована в Академията на МВР съгласно предварително утвърден от министъра график за повишаване на професионалната квалификация. Заповедта е от 8 януари тази година. На това основание, със заповед на главния секретар на МВР от 10 март 2010 г. на курс за актуализация на професионалната квалификация са изпратени общо 43-ма служители от различни дирекции и звена на МВР, осведомяват от министерството.

Добавят, че в конкретния случай не може да става въпрос за обвързване на професионалните задължения на Пройнова като служител на МВР и нейното качество като съдебен заседател.

Освен това тя била осведомила за отсъствието си административния секретар на СГС и съдията по делото около 13.30 часа на 12 март 2010 г., като е предоставила стационарни и мобилни телефони за връзка.

Проблемът обаче е, че насрочването на заседанието за 15 март бе направено на 22 февруари.

Фарсът с отлагането на делото идва в момент, в който се иска отстраняване на президента Първанов и дни след като вътрешният министър Цветан Цветанов заговори за преместване на процеса в Германия. Неведнъж, критикувайки съдебната власт и неизпълнените ангажименти към ЕС, министър Цветанов дава пример именно с двете дела за източването на САПАРД и за изпирането на парите.

В същото време подсъдимите по делото от самото му начало искат то да приключи колкото се може по-бързо.

Адвокатът на Стойков - Ина Лулчева поиска от съда да бъде изискано обяснение от главния секретар за написаното в заповедта за командировка. По повод коментарите, че се търси възможност делото да бъде изнесено в Германия, Лулчева заяви, че "това не е игра на "Не се сърди човече". По думите ѝ, ако германските власти искат, могат да водят паралелно разследване.

Прокурорът по делото Андрей Андреев също заяви, че едва в понеделник е научил за командировката на съдебния заседател.

Председателят на СГС Георги Колев коментира, че списъкът на съдебните заседатели се одобрява от Столичния общински съвет и няма пречка в него да са служители на МВР, като единствената забрана е това да не са дознатели, работили по производството, прераснало в дело, в което биха били съдебни заседатели.

Делото "Вальо Топлото" се отложи заради контузия на майка му

По същото време друго знаково дело бе отложено, този път заради битов инцидент. Процесът срещу бившия шеф на "Топлофикация – София" Валентин Димитров и майка му Цеца Димитрова ще продължи на 20 април, защото възрастната жена се е наранила при падане в своя дом и няма как да присъства в съдебната зала.

Двамата са обвинени за "изпирането" на 10 млн. лева, източени от столичното парно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?