След като семейство се оплака от полицейско насилие

МВР отрече обвиненията в произвол и "отчете” пет кутии цигари без бандерол

Маскираните служители на реда не чупили, а само "демонтирали” част от врата

Семейство се оплака от безпардонен и безпричинен арест. Снимка БГНЕС

Ден, след като семейството на Петър и Малинка Начкови от софийското село Мировяне се оплака пред Mediapool, че са пострадали от полицейски произвол, шефът на столичното Второ РПУ Красимир Кръстев отрече подчинените му да са превишили правата си.

По думите му, въпреки че Начков разполага с медицинско свидетелство за кръвонасядания в областта на лицето, тялото и краката, полицаите нито го били удряли, нито ритали, а просто приложили "необходимата сила”, за да го изкарат от автомобила му и да го заключат с белезници.

Кръстев уточни, че лично е присъствал на реализирането на операцията и не видял нищо нередно в действията на служителите. Наложило се да придружава полицаите, тъй като началникът на сектор "Икономически престъпления” във Второ РПУ бил в отпуск. Кръстев категорично отрече в акцията да са участвали служители на ГДБОП, както твърдят потърпевшите.

Въпреки явните противоречията между думите му и твърденията на семейство Начкови и дъщеря им Ралица, полицейският шеф отказа да допусне тримата на пресконференцията си, за която те специално бяха дошли пред управлението. Решението си Кръстев обясни с това, че му предстояла среща със семейството, а и те достатъчно са се изявявали досега пред медиите.

След това началникът на районното потвърди думите на шефа на СДВР Валери Йорданов, че акцията била планирана след получена информация преди дни, че Петър Начков държи в къщата си неизвестно количество цигари без бандерол. Било образувано и досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Кръстев припомни, че от 2009 г. Начков е обвиняем за същото престъпление, след като в магазина му в кв. "Стрелбище” били открити контрабандни цигари.

В началото на акцията в събота разследващите се разположили около къщата в Мировяне, за да наблюдават заподозрения Начков. Не пристъпили към ареста му още там, тъй като след известно време от двора излязла кола "със заснежени прозорци” и полицаите не били сигурни, че шофьорът е Начков. Затова го проследили до "Илиянци” и след като се убедили, че е той, го задържали заедно със съпругата му Малинка.

Върху Петър била упражнена "необходимата сила”, тъй като вместо да слезе от автомобила си, "той се хвана за колана”. По думите на Кръстев, арестантът "имаше възможност да прочете определението на съда”, въз основа на което полицията е пристъпила към арестите. Става въпрос за разрешение, издадено от Софийския районен съд същия ден.

По повод твърденията на семейството, че след това полицаите изпотрошили жилището им, въпреки че били помолени да отключат вратата с дадените им ключове, шефът на Второ коментира, че е била "демонтирана само долната част на бяла врата, за която те твърдяха, че нямат ключ, а после се оказа, че имат”.

След обиска на къщата в Мировяне станало ясно, че вътре няма нищо незаконно, освен общо 5 кутии цигари без бандерол. По тази причина Кръстев призна, че операцията е неуспешна на този етап, но не пожела да коментира дали това означава, че оперативната информация, получена преди дни, е била фалшива.

"Единственото, с което си обяснявам ареста и всичко това, което ни се случи, е политически натиск", коментира преди ден Малинка Начкова пред Mediapool. Тя поясни, че дъщеря ѝ Ралица е създател на Фейсбук групата "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ".

Очевидно това е подразнило премиера, който в неделя бе помолен от репортери да коментира операцията на 20 полицаи за залавяне на 5 кутии цигари без бандерол. Той определи операцията като "компромат", какъвто били и публикациите за срещите му с руския мафиот Константин Циганов през 2008 г. 

Споделяне

Още по темата

Още от България