МВР отрича да угоява прасета

МВР отрича да угоява прасета

Финансово закъсалото МВР отрече в понеделник да се занимава с отглеждане на прасета. Изявлението на ведомствения пресцентър е отговор на шефа на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов (НДСВ), който преди ден в Шумен заяви, че министерството има "помощни стопанства, в които се гледат прасета".

Депутатът добави, че самият министър Михаил Миков на последното заседание на комисията е заявил, че има 5-6 такива стопанства. По думите на Спасов кило месо от полицейското свинско излиза 10 пъти по-скъпо отколкото в магазина.

"Не е нормално в МВР да има помощни стопанства, в които се отглеждат прасета и тяхната продукция е десет пъти по-скъпа от тази на фирми, които зареждат ведомствените столове", заявяват от МВР.

Помощните стопанства били ликвидирани още през 2000-та година.

"Изразяваме известно неудобство да водим този задочен спор в публичното пространство, защото сметнахме, че г-н Спасов ще направи проверка и сам ще коригира явно неточната си информация, споделена пред медиите в Шумен. Но след като станахме свидетели на медийното мултиплициране на това твърдение в днешните му интервюта пред електронни медии, сме принудени да поискаме от изданията, публикували информацията, да намерят място за нейното прецизиране и с позицията на МВР", настояват от силовото ведомство.

В понеделник Спасов отново заяви, че МВР стопанисва и охранява 1960 имота и поддържа огромен щаб от служители без да се насочват основните усилия върху важни дейности като охрана на пътя, услуги на гражданите, контрол върху транспорта. Пред БНР Спасов заяви, че след продажбата на тези имоти парите трябва да отидат за обезщетение на освободените служители, а не за заплати.

Той отново повтори, че МВР ще се стабилизира само при драстични съкращения. "Трябва да си отидат поне 7000 пенсионери и още 7000 – 8000 администрация", смята Спасов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?