МВР отрязано за узаконяване на тоталното подслушване

МВР отрязано за узаконяване на тоталното подслушване

Министърът на вътрешните работи Румен Петков ще трябва да почака, за да стане пълен и законово регламентиран “господар” на подслушването в досъдебната фаза. В четвъртък колегата му в правителството Миглена Тачева, ръководител на правосъдното ведомство, попари намеренията на Петков специалните разузнавателни средства (СРС) да се използват без разрешение в изключителни случаи. За тази цел силовият министър бе внесъл за обсъждане в правителството проектопромени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които му се наложи да оттегли. В момента НПК предвижда конкретни срокове за прилагането на СРС в досъдебното производство.

"Нашето становище е, че не би трябвало в целия ход на досъдебното производство да се използват специални разузнавателни средства, а върху използването и прилагането им трябва да има засилен контрол", коментира Тачева. От  Министерството на правосъдието (МП) смятат, че СРС-тата не би трябвало да се прилагат след удължаване на разследването, което става с  разрешение на главния прокурор.

За засилването на контрола при използването на СРС са необходими законови промени. В момента Румен Петков на практика е пълновластен господар на СРС-тата, въпреки че те се прилагат след разрешение на съда, защото службите, които ги осъществяват (ДОТИ и ДОИ) са в състава на неговото министерство. Това от своя страна прави невъзможен контрола върху евентуалното им нерегламентирано използване.

На 28 юни Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че българският вътрешен министър има огромни и нерегламентирани правомощия да разпорежда подслушвания със СРС. “Всеки българин е потенциална жертва на неправомерно големите правомощия на министъра на вътрешните работи да разпорежда подслушвания със СРС”, записа съдът в решението си, според което българските разпоредби в областта за ползването на СРС са в нарушение на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека.

В решението се казва, че всеки има право на зачитане на своя личен и семеен живот. Намесата на държавата в това право е недопустима освен в случаите, когато са застрашени националната и обществената сигурност. Това обаче трябва да става в рамките на демократичните стандарти.

Още на следващия ден Петков заяви, че поставеното от ЕСПЧ ще бъде обжалвано.   

Явно някой иска да “си набави компромати за всички министри”, за да може да държи правителството в ръцете си и да диктува условията как са се управлява държавата, коментираха представители на левицата пред Mediapool по време на скандала “Александров - Овчаров”. Тогава депутат от опозицията обяви, че министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов също е набъркан в мегаскандала, а със специални разузнавателни средства са засечени 87 телефонни разговора между него и собственика на фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев.

Тачева заяви, че по време на правителственото заседание в четвъртък е постигнато съгласие с Румен Петков, преди предложението му да бъде разгледано от кабинета, да се обсъди от работна група на МВР, МП и Висшия съдебен съвет (ВСС). След това ще се направят необходимите предложения за промени в НПК.

Според министър Тачева промените трябва да се направят именно в контекста на осъдителните присъди за България от ЕСПЧ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?