МВР пак удължава регистрацията на газовите уредби

Снимка: БГНЕС

Срокът за регистрация на газови уредби ще бъде удължен до края на ноември, става ясно от нова проектонаредба на МВР. Това ще бъде втората подобна отсрочка. Наскоро вътрешният министър Младен Маринов заяви, че гратисният период ще продължи до май. Сега обаче от МВР са решили да го удължат.

Като основна причина се сочи обявеното извънредно положение и невъзможността на гражданите да подменят документите на колите си. И преди това обаче изискването предизвика огромни опашки в КАТ.

Собствениците на автомобили с газови уредби са задължени да заявят пред пътната полиция промяната на горивото и тя да бъде описана в големия талон на колата. Това изискване е старо – още от 2014 г. Тогава бе даден гратисен период до 2017 г. МВР обаче се сети да започне масови проверки чак три години по-късно – през февруари 2020 г. Междувременно нямаше засилена информационна кампания, за да научат повече шофьори за новото си задължение. Вместо това полицията започна масови проверки и налагане на глоби от по 150 лв. В резултат всички се втурнаха да сменят талоните си и се образуваха огромни опашки.

За да бъде отразена газовата уредба в големия талон по съответния начин, трябва шофьорът да има издаден протокол за монтирането ѝ, както и удостоверение за първоначална проверка, издадено от лицензиран проверител.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?