МВР пита граждани по граничните пунктове: Корумпирани ли са полицаите?

Служители на "Вътрешна сигурност" популяризират кампанията "Остани чист, кажи НЕ на корупцията" на ГКПП "Връшка чука", Снимка: МВР

МВР започва кампания, по време на която ще разпитва гражданите дали полицаи са им искали пари. Инициативата е под наслов „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“. В петък шефът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Румен Ганев заедно със зам.-областния управител на Видин и полицейски началници от региона е посетил ГКПП „Връшка чука“, за да участва в кампанията, съобщиха от силовото ведомство.

Да се проучат впечатленията

"Днешното анкетиране на преминаващите през северозападния граничен пункт имаше за цел да проучи впечатленията на гражданите от контактите им със служители на МВР. Доброволци презентираха възможните канали за подаване на сигнали за корупция и неправомерни действия от страна на служители на вътрешното ведомство. Водачите на автомобили и техните спътници получиха информационни материали, изготвени по проекта", пише в съобщението на МВР.

Целта на кампанията е превенция на корупцията. Посещението на ГКПП „Връшка чука“ е втората подобна. Анкетиране на граждани вече е проведено и на граничните пункт „Дуранкулак“ и „Дунав мост“. В цялата страна ще има билбордове с логото на кампанията и специализирания телефон за подаване на сигнали за корупция в МВР - +359 2 982 22 22.

Тестове

През последните дни служителите на МВР в северозападния регион преминават през тестове за интегритет, заяви Ганев пред БНР. Според него целта е дистанционно контролиране на работата им в реално време.

"Да го наречем, че е нещо тип "мисия таен клиент". Представете си една кола, която има проблем - нарушение, не и свети габарита, нещо подобно, спира се от пътния полицай, защото той трябва да вземе отношение към този движещ се автомобил. Съответно при спиране на автомобила има три варианта - полицаят да си свърши работата идеално, да вземе мерки с глоба или фиш, вторият е да направи забележка на водача за нарушението, който пък да отстрани повредата. Припомням, че полицаят трябва да е човек, който оказва помощ. Възможно е да помогне, не просто да направи”забележка. Третият вариант не знам дали съществува още - да се предприемат действия, които са в нарушение на закона. Ако полицаят предприеме това действие, в колата ще има видеорегистратор, а на 200 метра сме разположили друг екип, който отново ще провери колата", обясни Ганев.

Споделяне

Още от България