МВР пита внасяла ли е италианската мафия боклуци в България

Над 9000 тона отпадъци бяха открити на площадка в Плевен

Ивайло Иванов и Ваня Савова, Снимка: МВР

От два дни прокуратурата и полицията провеждат операция в околностите на Плевен за незаконно съхранение на 9 хил. тона отпадъци, внесени от Италия. МВР е изпратило запитване до италианските власти с искане за информация дали откритите у нас боклуци имат връзка със заловената при операция на карабинерите преьз декември влакова композиция, пътуваща към България. До момента няма отговор, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. За вноса на боклуците край Плевен се проверява фирмата "Феникс Плевен", обясни окръжният прокурор Ваня Савова, която ръководи разследването.

Преди Нова година

Сигнал за тоновете отпадъци е получен преди Нова година, обясни Савова. В момента делото е за неправилно съхранение на боклуци, с което се създава опасност за живота и здравето на хората. По-голямата част от отпадъците от метал, дърво, пластмаса и хартия са внесени от Италия, обясни тя. Дошли са в България по море, а не с влакова композиция. Трупани са на въпросната площадка в продължение на година. Фирмата-вносител е трябвало да ги обработи, но това не е направено. На площадката няма никакви условия, обясни Савова.

"Няма ток, няма вода, няма машини, които видимо да могат да извършват дейности във връзка с преработката на отпадъка. Има машини във видимо лошо състояние", обясни тя.

Тя допълни, че са взети мерки да се предотврати нов внос от същото дружество, докато не се изясни ситуацията с намерените отпадъци.

Питахме колегите

"Изпратили сме официално запитване до италианските власти по каналите за международно оперативно полицейско сътрудничество, с което се надяваме след като получим отговор от италианските власти, тези боклуци, които се обработват в България дали имат нещо общо с операцията, която беше проведена по задържане на членове на мафията, които се занимават с този вид дейност", заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Според него към момента са установени само нередности при съхраняването на отпадъците. Иванов се закани, че ако се открият и други подобни площадки, те ще бъдат проверени.

Разследването е бил съгласувано с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, каза още Иванов. Оперативката е била в кабинета на министър-председателя в четвъртък сутрин, а Гешев се е включил по телефона.

Мафия

В средата на декември италианските власти обявиха, че са задържали влакова композиция с над 800 тона боклук, който е трябвало да бъде извозен към България за унищожаване.  Подозренията са, че в транспортирането му има участие италианската мафия.

Българските власти отрекоха да е искано или разрешавано внасянето на отпадъците у нас. Междувременно министерството на околната среда и водите упорито крие информация за това колко фирми внасят боклуци у нас. В средата на декември "Капитал" осъди изпълнителната агенция по околна среда да предостави данните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?