МВР подарява на общините 469 имота

Министерството ликвидира основния си донор – БМВ и полицейския СОД

Министър Цветлин Йовчев.

МВР ще дарява имоти на общините, а четирите търговски фирми негова собственост ще бъдат ликвидирани, сред които и основният донор - БМВ. Отделно се разформирова служба "Сигнално охранителна дейност", като силовото ведомство повече няма да се занимава с частна охрана. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев пред Mediapool.

Дар от 469 имота

МВР ще се освободи от 469 ненужни имота, като ги прехвърли безвъзмездно на местната власт, каза министър Йовчев.

Процесът по съгласуване на прехвърлянето вече е започнал. Част от общините сами са поискали да получат сгради на МВР с отпаднала необходимост и в момента вървят преписки, коментира Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините пред Mediapool.

Тя уточни, че очакват да получат пълния списък с имотите, от които МВР се кани да се освободи.

Ликвидация на 4 фирми

Отделно ще бъдат ликвидирани четири търговски дружества, собственост на МВР, сред които основният донор на вътрешното министерство - "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), строителната "Проинвекс" и дружеството "Радиоелектронни системи" (РЕС), посочи министър Йовчев.

Взехме решение за ликвидация, а не за приватизация, за да не ни обвинят, че искаме да ги дадем на наши хора, обясни министър Йовчев.

Строителната компания "Проинвекс" и РЕС са на загуба. Единствено БМВ е печеливша, според финансовите отчети на дружествата.

В последните години БМВ се превърна в една от най-скандалните държавни фирми заради практиката през нея МВР да заобикаля Закона за обществените поръчки. Компанията дарява средно по 6 - 7 млн. лв. годишно на МВР. Най-фрапиращият пример бе "даряването" на 236 автомобила от БМВ на МВР през 2011 година

Средствата за "даряването" са благодарение на факта , че дружеството е монополист в производството на регистрационни табели за автомобилите. За първата половина на 2013 г. печалбата на БМВ възлиза на 1.2 млн. лв. След осчетоводяването на "даренията" обаче фирмата често приключва годината на загуба. Компанията има в активите си и имоти - заведение, оръжеен магазин и хотел на Златни пясъци, които най-вероятно ще бъдат продадени.

Разформироване на СОД

До края на годината е планирано да бъде разформирована и служба "Сигнално охранителна дейност" (СОД) в МВР, каза министър Йовчев. Той уточни, че нито един служител от тази служба няма да бъде съкратен, а ще остане на работа в МВР.

"Настоящите служители от СОД ще се занимават само с охрана на обекти на МВР. Слагаме край на охраната на частни обекти", каза министърът.

През миналата година проучване на Mediapool показа, че МВР практически е най-голямата "частна" охранителна фирма в страната  с оборот над 50 милиона лева за 2012 година. Министерството обаче извършва тази дейност в конфликт на интереси, защото от една страна тя се конкурира с частните фирми, а от друга им раздава лицензите. Другият сериозен проблем е, че парите на данъкоплатците се използват не за гарантиране на сигурност на всички български граждани, а приоритетно на който си плати.

През 2013 година полицейският СОД се превърна и в тежест за МВР, защото разходите за поддръжка на екипите надвишиха приходите от охранителната дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес