МВР подозира финансов мотив за убийствата на Стоименов и Антов

След нареждането на Борисов за повече униформени на улицата са задържани 108 души

Снимка: БГНЕС

Най-вероятната причина за поръчковите убийства на свързания с ВИС Веселин Стоименов и собственика на модна къща "Агресия" Александър Антов е финансов мотив, обяви в сряда зам.-шефът на националната полиция Константин Димитров.

"Към момента може би и в двата случая се открояват финансови взаимоотношения. Двата случая не са взаимно свързани, но по една или друга причина има финансов мотив – дали от конкуренция в бизнеса, дали от чисто други мотиви на отделни засегнати лица, това тепърва ще се изяснява", заяви той по време на брифинг, на който бяха представени резултатите от

засилването на полицейското присъствие в страната през последното денонощие.

Мярката бе предприета по личното нареждане на премиера Бойко Борисов, който преди ден даде на МВР срок до сряда на обяд да бъдат задържани и обвинени извършителите на побоя над възрастно семейство в пловдивското село Голям Чардак.

Димитров коментира още, че двамата разстреляни през миналата седмица в София бизнесмени не са имали големи финансови задължения. Запитан дали се проучва възможността извършителят на убийството на Антов да е човек, който му дължи пари, той потвърди.

По отношение на нареденото от Борисов засилено полицейско присъствие в страната другият зам.-шеф на националната полиция Тодор Гребенаров информира, че през изминалото денонощие е отчетен рязък спад на извършените престъпления в страната.

"Акцията е започнала снощи в 18.00 часа. В нея участва целият униформен и оперативен състав от областните дирекции с придадени сили от Дирекция "Жандармерия". Основната идея на операцията е да се направи анализ на средата на сигурност, като основният акцент са малките населени места, където е по-слабо полицейското присъствие", каза Гребенаров, уточнявайки, че акцията ще продължи до 18.00 часа в понеделник.

До момента униформените са задържали общо 108 души, 46 от които на територията на столицата. Проверени са над 2400 превозни средства и 4508 лица, като са съставени 367 актове за административни нарушения. В акцията са се включили около 1200 полицая с около 400 служебни коли, добави Гребенаров.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?