МВР получава 180 хил. лева за обучение на иракски кадри

185 600 лева допълнително от бюджета ще получи МВР за подготовка на иракски кадри в областта на сигурността в академията на МВР. Решение за това ще вземе правителството на заседанието си в четвъртък, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев.

Вътрешният министър трябва да създаде необходимата организация за подготовката на тези кадри в академията на МВР, където те ще придобиват познания в областта на правата на човека, охраната на обществения ред, личната защита и физическа и стрелкова подготовка.

Все още не е уточнено колко иракчани ще се обучават в България, нито кога ще стане това, каза Цонев в отговор на репортерски въпрос. При това положение не е ясно на базата на какви разчети ще бъде отпусната сумата от близо 200 000 лева за МВР.

Цонев припомни, че в правителствено постановление от октомври м.г. за предоставяне на безвъзмездна помощ за възстановяването на Ирак по линия на донорската конференция в Мадрид, бе предвидено обучение на 20 иракски студенти и специализанти в български висши училища, подготовка на иракски кадри по линия на МВР, както и предоставянето на хуманитарна помощ. Ангажиментът на България бе препотвърден на срещата на върха на НАТО в Истанбул в края на юни.

Споделяне

Още от България