МВР получава повече дарения, отколкото средства от ЕС

За 2 месеца институцията отчита ръст от 250% на волните пожертвувания

През първата половина на 2011 година МВР е получило повече средства от дарения, отколкото е получило от ЕС за покриването на техническите критерии за членство в Шенген, става ясно от публикувания на сайта на МВР отчет за приходите на институцията до 30 юни. За 6 месеца министерството е получило от донори общо 15.51 милиона лева.

Само за 2 месеца ръстът на даренията е 9 млн. лева или 250 процента повече, отколкото МВР отчете до 31 март март – 6.5 млн. Статистиката отчита абсолютен рекорд, тъй като преди идването на ГЕРБ на власт министерството е получавало годишни дарения в размер до 3 млн. лева.

На този фон МВР са получили общо 15.27 млн. лева или с 240 000 лева по-малко от ЕС за справяне с проблемите по българските граници. Даренията за министерството вече са над 3 пъти повече от прогнозните приходи за 2011 година от глоби и санкции, които трябва да са 4.7 млн. лева. Институцията е успяла да събере до този момент 3 млн. лева по това перо или пет пъти по-малко, отколкото са волните пожертвувания.

При представянето на мониторинговия доклад на ЕК през юли, говорителят на Жозе Мануел Барозу Марк Грей заяви, че даренията за МВР създават съществени опасения за безпристрастното разследване. Редица медийни публикации разкриха, че МВР приема пари и гориво от всички желаещи без значение дали сред тях има и разследвани лица.
Премиерът Бойко Борисов обяви, че даренията за МВР ще бъдат преустановени, а тези приходи да бъдат покрити с пари от бюджета. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обаче се противопостави и заяви, че даренията няма да бъдат спирани, а ще бъде забранено единствено дарителството от фирми.
МВР продължава да не изпълнява обещанието на Цветанов да се създаде регистър на дарителите.

Още по темата
Още от България