МВР получи 7 млн. лв. допълнително за борба с битовата престъпност

Вкарват полицаи в селата и 1140 автомобила в 3-месечната операция

Правителството отпусна допълнително 7 млн. лв. към над милиардния бюджет на МВР. Средствата са необходими за борбата с битовата престъпност. В 3-месечната операция ще бъдат ангажирани 1140 полицейски патрула, а в малките населени места ще се осигури присъствието на полицаи.

Това предвижда Планът за противодействие на битовата престъпност. Той беше одобрен на извънредното заседание на Министерския съвет в петък.

За повишаване на сигурността са набелязани поредица от мерки - нормативни, по линия на превенцията на престъпността, на кадровото и ресурсно осигуряване и провеждане на национална специализирана операция за противодействие на битовата престъпност с продължителност до 3 месеца, е посочено в правителственото съобщение.

През последните години МВР отчита спад в нивата на престъпността и увеличаване на разкриваемостта, е посочено в съобщението. Това става въпреки "усложнената среда за сигурност в страната и в съседните държави, повишената натовареност по противодействие на миграционния натиск, преструктурирането на системата и недостига на човешки и материални ресурси", се казва още в правителственото съобщение.

Въпреки тези положителни резултати, които отчита МВР, "конвенционалната престъпност продължава да е проблем за сигурността на гражданите". Съществуват зони с повишен риск за имуществото и личността в малките населени места и обезлюдяващите се райони, е посочено в съобщението.

По тази причина се увеличава полицейското присъствие в малки населени места. Не е посочено колко нови полицаи и къде ще бъдат дислоцирани из страната. За назначаването на полицаите се отпускат допълнително 5 млн. лв. от правителството.

В националната специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност ще участват 1140 полицейски автомобила, които ще извършват охранителна дейност.

За обезпечаването на мобилността на полицейските патрули в малките и отдалечени населени места са необходими 300 нови полицейски автомобили на стойност около 8 млн. лв. От тях 6 млн. лв. ще бъдат осигурени от бюджета на МВР за 2017 г., а 2 млн. лв. се отпускат допълнително от правителството.

"Бивши военни, пенсионери да могат да бъдат назначавани на места, където сега са полицаи, такива, каквито са и на улицата, за да можем да освободим чисто физически ресурс хора, които да ги пратим на улицата, на пътя в селата", обяви премиерът Бойко Борисов.

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова допълни, че операцията "започва до дни".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?