МВР получи още 5, 650 млн. лева за борба с тероризма

Правителството отпусна допълнителен щат на МВР за 400 сержантски бройки и 5 650 000 лева, които вътрешният министър Георги Петканов поиска преди около пет месеца, за да защити българите от терористични актове.

Още преди приемането на Националния план за борба с тероризма през април, Петканов обясни, че му трябват още полицаи, които да бъдат разположени при стратегически сгради, за да следят за евентуални терористични нападения. Става дума за гари, летища, пристанища, сгради на държавни институции и посолства, както и стратегически предприятия като АЕЦ "Козлодуй" и "Нефтохим", които биха станали цел на атентатори.

Постановлението на правителството предвижда и министърът на финансите да предостави на МВР допълнително 5 650 000 лв. Миналата седмица бе обявено, че след застъпничеството лично на премиера финансовият министър Милен Велчев вече е отпуснал 650 000 лева на МВР, за да закупи нова информационна система за балистични експертизи, която да прилага при разследване на престъпления.

Според изявления също на вътрешния министър, останалите 5 милиона лева ще отидат за заплати на новоназначените полицаи в охранителна полиция, а около 2 милиона - за закупуване на техника - скенери, радиостанции, камери и неща от първа необходимост за борбата с тероризма.

Първоначално, след серията от поръчкови убийства и гангстерски стрелби в София още миналата есен, Петканов поиска милионите, за да се бори с организираната престъпност. В актуализираната концепция той заложи закупуването на камери по ГКПП-тата, с които щели да се заснемат контрабандисти. Тогава обаче финансист №1 се опъна и не даде пари от бюджета.

Отпуснатите сега средствата ще се осигурят от икономии на разходите и/или от преизпълнение на приходите по бюджета за 2004 г. , съобщиха от правителствената информационна служба.

Петканов обясни, че по финансови причини до момента 10 процента от щата в МВР е бил свободен.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: