МВР предало на Турция не гюленисти, а икономически емигранти

Изведените тихомълком седем души не искали нито адвокат, нито закрила

Един от изведените от България турски граждани. Сн.: "Хюриет"

Никой от задържаните и тихомълком предадени преди дни на Турция седмина нейни граждани не е заявил, че иска закрила, защото е привърженик на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, сочен от турския президент Реджеп Тайип Ердоган за организатор на неуспешния военен преврат в страната.

Това заяви във вторник заместник-директорът на "Гранична полиция" Светослав Манолов на специален брифинг по повод информациите на медии в южната ни съседка, че българските власти са предали на турските си колеги седмина издирвани гюленисти без съдебна санкция. По думите му те декларирали единствено, че искат да стигнат до Западна Европа, където да си намерят работа.

"Всеки има право да твърди, каквото си поиска, когато бъде задържан", лаконично коментира полицейският началник с уточнението, че въпросните лица са преминали два пъти незаконно границата ни – "един път на вход, един път на изход".

Седмината турци са били заловени на 14 октомври при съвместна проверка на български и румънски граничари на камион с турска регистрация, преминаващ Дунав мост на излизане от България. Освен тях в ТИР-а имало и двама сирийци без документи, които са настанени в миграционен център.

"Въпросните лица не могат да докажат, че са влезли законно в България", заяви Манолов, подчертавайки, че щом сами не са поискали закрила и притежават турски лични документи, МВР е длъжно да задвижи процедурата по принудителното им предаване на турските власти, по която през тази година вече са били изведени от България общо 72-ма турски граждани.

МВР връща турците, защото за прокуратурата деянието им е незначително

Въпреки че всички те незаконно са преминали границата, обвинение е повдигнато единствено на шофьора на камиона – за каналджийство. По тази причина турските му пътници са върнати обратно в родината им след изтичането на 24-часовото им задържане.

Интересен детайл е, че разследване за незаконно пресичане на границата все пак е било образувано срещу турците, но наблюдаващият обвинител по случая от Русенската районна прокуратура го е прекратил с мотива, че "обществената опасност от тяхното деяние е явно незначителна".

Това уточни пред Mediapool окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Странното в случая е, че когато не става въпрос за турски граждани, издирвани от режима на Ердоган, а за други чужденци, преминали незаконно границата ни, прокуратурата обикновено не преценява деянието им като незначително и ги предава на съда.

По време на престоя им в ареста задържаните турци нито са заявили, че са политически репресирани в Турция заради принадлежност към смятаната от управляващите за терористична организация на Гюлен – ФЕТО, нито са поискали адвокат, който евентуално да обжалва принудителното им извеждане от България, подчерта зам.-шефът на "Гранична полиция".

Извеждането им било по силата на споразумение за реадмисия ЕС-Турция от 2014 г.

"Лицата не са заявили, че искат закрила от българската страна, съответно изпълняваме спогодбата за реадмисия ЕС-Турция, която за турските граждани се изпълнява от 2014 г. Лицата са предадени на 15 октомври през ГКПП "Капитан Андреево" на турските власти", каза още Манолов.

По думите му турците обяснили единствено, че искат да отидат в Западна Европа, за да работят. На въпрос дали по време на задържането са им били осигурени преводач и адвокат, полицейският началник потвърди само за преводач.

"На всеки един гражданин му се разяснява правото да поиска адвокат. Това, че не са поискали такъв, е всеизвестно", лаконично добави Манолов, без да уточни как дадено обстоятелство може да е "всеизвестно", щом се съобщава за първи път.

Попитан дали по време на предаването им са присъствали представители на омбудсмана или на някоя правозащитна организация, както изисква Законът за МВР, зам.-шефът на "Гранична полиция" заяви, че не знае.

Междувременно депутати от парламентарната вътрешна комисия поискаха МВР шефът Румяна Бъчварова да бъде изслушана по темата. Атанас Атанасов изрази съмнения, че "избирателно се задържат лица и се връщат". Атанас Мерджанов пък коментира, че "по тези въпроси трябва да бъдем особено внимателни – невинаги фойерверките и шумовете носят нещо добро за държавата".

Омбудсманът отново смята, че министерството е нарушило международното право

Малко по-късно във вторник омбудсманът Мая Манолова лично обяви, че МВР не я е информирало за този случай, като отново изрази мнение, подобно на експулсирането на бизнесмена Абдуллах Бююк през август, че министерството е нарушило международното право.

"Във всички тези актове е казано, че в случаи, в които има опасност от нечовешко и унизително отношение, от подлагане на изтезания на даден гражданин, той не се експулсира в съответната държава", коментира тя, посочвайки, че експулсирането на гюленисти в Турция противоречи на конституцията и чл. 44 от Закона за чужденците.

По същия начин силовото ведомство действа и при предаването на Бююк преди около два месеца. Този казус предизвика широк медиен отзвук заради нееднократните изявления на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че последователят на проповедника Фетхуллах Гюлен ще бъде екстрадиран от България, въпреки че Софийският апелативен съд (САС) окончателно отказа да направи това още през март. Впоследствие МВР изведнъж обяви, че е установило, че Бююк няма валиден документ и пребивава нелегално в страната ни, заради което принудително го е отвело и предало на турските власти на ГКПП "Капъкуле".

Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира, че макар и цялата хронология да изглежда предварително координирана с Анкара, най-малкото заради постоянните изказвания на Чавушоглу, издаващи детайлната му информираност за съдбата на Бююк, между двете страни не е имало предварителна тайна уговорка. Малко след това МВР свика брифинг, на който представи подробно хронологията, подчертавайки, че единствената кореспонденция по този повод била водена с Интерпол, а не с турските власти.

Тогава от МВР обясниха, че по тази процедура от началото на годината на Турция са предадени 31 нейни граждани. Във вторник стана ясно, че само за малко повече от 2 месеца броят на принудително отведените турци е скочил над два пъти, като нито е ясно дали при предаването им е дадена възможност да ползват адвокатски услуги, нито дали е спазено изискването то да се случи под наблюдението на представители на омбудсмана или правозащитна организация.

Според турските медии в последния случай МВР е върнало на южната ни съседка трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития опозиционен в. "Заман", преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?