МВР предизборно скри данни за охраната на грандиозното събитие на ГЕРБ в зала "Армеец"

Министерството дописа Закона за достъп до информация с Великденските празници

МВР предизборно скри данни за охраната на грандиозното събитие на ГЕРБ в зала "Армеец"

Министерството на вътрешните работи се вписа в предизборната кампания като не предостави изискана от Mediapool информация за грандиозното събитие, с което доскоро управлявалата партия ГЕРБ условно откри предизборната си кампания на 7 април. Силовото ведомство мълчаливо пропусна 14-дневния срок по Закона за достъп до обществена информация и ден преди предсрочния парламентарен вот не отговори на поредица въпроси, повдигнати заради странните обстоятелства, при които протече конгресът на ГЕРБ в Зала "Арена Армеец" в началото на април.

Часове преди и след пищното представяне на кандидат-депутатите на партията и патетичните речи на чуждите гости периметърът край, наричаната от Борисов "слънчице" спортна зала, бе отцепен. Автомобили не можеха да преминават, а булевард "Асен Йорданов" бе блокиран от автобуси, въпреки близо 1000-та паркоместа пред самото спортно съоръжение.

Впечатление направиха огромният брой полицаи, които охраняваха "Арена Армеец" и осигуряваха пропускателния път към нея. От МВР обаче така и не отговориха на въпроса какъв брой служители на министерството са били включени в охраната на събитието. Не бе отговорено и на питанията каква е причината за специалния пропускателен режим край залата и на каква стойност е сключения договор за охрана между ведомството и ГЕРБ.

МВР не предостави и информация за сходно събитие на БСП в Южния парк в София. В средата на април социалистите представиха водачите си на листи в 31 шатри в парка.

Въпреки че въпросите по Закона за достъп до обществена информация бяха изпратени до МВР на 22 април, до петък – 10 май отговор няма. Очевидното нарушаване на срока, който според нормативния акт е 14 дни, бе обяснено от служители на ведомството по различен начин. От пресцентъра на МВР препратиха питането към Столичната дирекция на полицията, където било попаднало писмото. От СДВР обясниха, че при тях такова искане за информация не е постъпвало и трябвало да се провери "в секретно деловодство". От правната дирекция на МВР, която е преразпределила питането към СДВР, отправиха въпросите към "Деловодство".

От деловодството на силовото министерство обясниха, че "наистина на 22 април има заведено питане", но то е пренасочено към Столичната полиция три дни по-късно и тогава започва да тече нов срок. Служителката, която така и не се представи по телефона, изрази недоумението си защо въпросът се отправя към нея.

Първоначално от пресцентъра на СДВР съобщиха, че подобно питане не е постъпвало при тях. После се оказа, че е постъпило, но въпреки датата "25 април", срокът според тях започвал да тече на следващия ден, когато писмото е пристигнало при тях. Дори според тази сметка обаче петък бе крайният срок, в който МВР по закон трябва да предостави исканата информация.

От пресцентъра на СДВР заявиха, че това не е вярно, защото "в Закона за достъп до информация срокът е от 14 работни дни". Според тях шестте почивни дни по Великден спрели отговорите, които "били задвижени".

Това тълкувание на нормативния акт бе категорично отхвърлено от адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". "Законът е много ясен – става дума за 14 дни и никой не може да прави собствени тълкувания", заяви той пред Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?