МВР предлага курсове за 130 000 частни охранители

130 хиляди частни охранители трябва да преминат курсовете по програма "МИНИМУМ". Обучението е предвидено в чл. 28 от новоприетия Закон за частната охранителна дейност, според който всички лица, извършващи дейности по охрана или самоохрана, трябва да преминат успешно курс за първоначално обучение по програмата.

На интернет страницата на Дирекция национална служба "Полиция" е публикувана програма "МИНИМУМ" за първоначално обучение на охранители. Тя е изготвена от експерти на Академията на МВР и е утвърдена от директора на ДНСП ген. Илия Илиев. Организацията на занятията е задължение на търговците, които са получили лиценз за частна охранителна дейност по ЗЧОД, съобщават от МВР.

Според нормативните изисквания, кандидатите за охранители могат да работят като такива само след като са преминали успешно курса по програма "Минимум". За назначените охранители е даден гратисен период до 31.05.2005 г., за да минат обучението.

Близо 130 хиляди частни охранители трябва да преминат курсовете по програмата, които съдържат 6 модула и са с продължителност 6 дни. В модулите са включени теми, отнасящи се до правната регламентация на частната охранителна дейност, наказателно-правна подготовка, задължения и права, отношение към гражданите, лична защита и долекарска помощ. Освен теоретична подготовка са предвидени и практически занятия.

Служители от направления "Охранителна полиция" към ДНСП, СДВР и РДВР ще контролират изпълнението на законовите разпоредби по прилагане на програмата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?