МВР “предотврати контакт на арабин снайперист с Буш”

Преди визитата на президента Буш у нас член на ислямистка групировка от арабски произход е бил установен и отведен за “профилактика”. Това съобщи вътрешният министър Румен Петков на нарочна пресконференция във вторник, ден след като София благополучно посрещна и изпрати американския държавен глава.

Петков обясни многозначително, че за “профилактирания” имало данни, че е преминал курс за снайперисти и че са осуетени “намеренията за осъществяване на пряк и предварително недоговорен контакт с президента на Съединените щати”. Министърът избегна всякакви подробности с мотива, че щяло да се попречи на службите да си свършат работата.

Арестувани били и още четирима души, отправяли анонимни терористични заплахи към политически лидери или “други обекти, свързани с мероприятието”. На 10 юни (денят, в който Буш пристигна в България) в софийската полиция са получени два сигнала за заплаха живота и здравето на българския и американския президент. В единия от случаите е задържан 33-годишен мъж, а в други – три лица (двама мъже и една жена). 

Министърът не съобщи какво е разкрито за задържаните и къде са те сега.

Два дни преди Джордж Буш да пристигне на първата си официална визита у нас, Петков съобщи за отправени чрез Интернет заплахи от македонски гражданин. Той се оказа студент, който учи в Стара Загора и бе пуснат ден след вероятното му “профилактиране”, тъй като нямал възможност да реализира заплахата. 

Министърът заобиколи въпроса дали степента на опасност на заплахите, отправени от арабина снайперист и от останалите четири лица, са  по-сериозни отколкото тези на македонския студент. “Спрямо тези лица трябва да бъдат предприети най-крути мерки”, е мнението на Петков

“Всяка една заплаха в началото на отправянето ѝ се приема като истинска”, каза директорът на столичната полиция Румен Стоянов, който заедно с министъра вече доказа това на практика със суперохраната, осигурена за Младен Михалев – Маджо.

”Не можем да делим заплахата - истинска или не истинска. Когато се приключи изясняването на целия случай ще обявим за какво става дума”, добави Стоянов. Важните въпроси обаче той определи като опити за маньоври, които при него не минават.

На всички ангажирани по посещението на Джардж Буш министърът на вътрешните работи благодари сърдечно и продължително. Петков смята, че “имаме добри служители и модерна полиция”, защото подобни  визити в други страни по света се предвиждала охрана между 7 000 и 14 000 човека, а страната ни се е  справила с двойно по-малко.

Споделяне

Още по темата

Още от България