МВР предупреди четирима заради отправени заплахи срещу руския патриарх Кирил

Руският патриарх Кирил и българският патриарх Неофит отслужиха панихида в памет на загиналите

В навечерието на националния празник - 3 март, МВР и службите са се заели с профилактика на граждани във връзка с отправени от тях заплахи свързани с визитата на руския патриарх Кирил в България. Това става ясно от разпространен клип от Иво Дошев, качен на страницата му във "Фейсбук".

Към момента е ясно, че освен Дошев е предупреден още и отец Рафаил – Росен Стефанов.

По неофициална информация предупредителни протоколи са съставени общо на петима. Другите трима са Теодор Спасов, Калин Димитров и украинката Лиса Самсона, съобщава "Клуб Z".

По-късно от МВР уточниха, че официално са предупредени четирима души по повод получен сигнал, съдържащ конкретни данни за публикувани в социалните мрежи заплашителни коментари по адрес на руския патриарх Кирил.

На радпространения клип се вижда как полицай обяснява, че повод за съставянето на предупредителния протокол е, че "отправят заплахи към Негово Светейшество Кирил, Патриарх Московски".

Полицаят посочва, че сигналът е дошъл от ГДБОП и НСО. Това са службите, които се грижат за комфорта на политичския елит. Най-вероятно те са следили "Фейсбук", за да видят кой "заплашва" руския патриарх.

В разпространения в интернет предупредителен протокол пише "да не се отправят закани и заплахи срещу здравето и живота на руския патриарх Кирил“.

Институтът на т. нар. предупредителен протокол е уреден в Закона за МВР. Той не носи последствия на административен акт за този, на когото е съставен.

Руският патриарх Кирил и българският патриарх Неофит участваха в отслужването на заупокойна молитва в манастир „Рождество Христово“ в град Шипка в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България.

В словото си руският патриарх изтъкна, че Шипка е свято място, което трябва да съхрани за следващите поколения историята за героичния подвиг, слял завинаги българска и руска кръв. Той призова да съхраним светото православие и християнски ценности.

Президентът Румен Радев ще приеме руския патриарх Кирил в неделя, от 15 часа на "Дондуков" 2, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?