МВР предупреди за нови схеми за телефонни измами

МВР предупреди за нови схеми за телефонни измами

СДВР предупреди за нови и активирани познати схеми за телефонни измами.

Обаждането се осъществява на общодостъпни телефонни номера, независимо от оператора на услугата, е посочено в съобщение на пресцентъра на МВР.

Най-често това са телефонни номера на физически или юридически лица, които евентуално предоставят преводачески или адвокатски услуги.

При обаждането, телефонният измамник се представя за високопоставен служител или негов познат, който търси съдействие - най-често за превод или адвокатски услуги при разпит на задържан в полицията чужд гражданин.

При изразена готовност за съдействие следва повторно обаждане с обяснение, че е необходимо спешно придвижване на съответната документация, поради което жертвата трябва да направи плащане през офиси на фирми за валутни разплащания и парични преводи. Най- често исканите суми са в евро, с обещанието да бъдат възстановени след приключване на поетия ангажимент.

Потърпевшият разбира, че е измамен, едва когато пристигне на посочения адрес и се окаже, че нужда от неговите услуги няма.

При съмнение проверявайте получената информация, включително и в институциите, от чието име ви се обаждат за съдействие, призовават от вътрешното ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?