МВР предупреждава за пожари при алтернативно отопление

Използването на алтернативни източници за отопление заради газовата криза създава рискове от избухване на пожари в жилищните и обществените сгради, предупреди МВР в сряда, ден след като топлоподаването в страната бе сведено до минимум заради газовата криза.

Главна дирекция "Пожарна безопасност" съветва гражданите да не използват прекалено много електрически отоплителни уреди, защото ще се претовари електромрежата. Освен това включените печки, ютии, бързовари и др. не бива да остават без наблюдение.

Огнеборците съветват още електрическите отоплителни уреди, шнуровете и контактните съединения (щекери, щепсели и контакти) да са технически изправни. Да нямат механични повреди (оголени проводници, разхлабени връзки). Периодично да се обръща внимание на закрепващите механични части (крака, колелца и др.), т.е уредът да е поставен стабилно.

При използването на печки с твърдо гориво кюнците трябва да са укрепени стабилно, а комините на сградите да нямат фуги към помещенията и в таванските части, да са почистени от налепи и сажди. Препоръчително е под отоплителната печка да се постави негорима подложка, която трябва да е с размери, по-големи от печката. Печките не бива да се разпалват с бензин и нафта, както и да не се зареждат с дърва от вечерта за другия ден.

При използване на печки с течно гориво трябва да се следи изправността на дозаторите, спирателната и контролно-измервателната арматура, термозащитата и автоматиката на печката. От пожарната съветват още да не се съхранява течно гориво в общите части на жилищните сгради, да не се използват нестандартни и отпадъчни нефтопродукти, както и други леснозапалими и горими течности, които не са предвидени в техническите условия за експлоатация на печките.
При използване на печки на газ в никакъв случай на трябва да се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход. Отопляваните с газови печки помещения да имат постоянна естествена вентилация. Важно е да се знае, че горимият газ пропан-бутан е по-тежък от въздуха, за което е необходимо проветряване от най-ниските точки на помещението.

Газови бутилки трябва да се съхраняват далеч от печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?