МВР прехвърли към съда отговорността за Брендо, ако е изчезнал

Нито една институция няма информация къде се намира подсъдимият

Евелин Банев-Брендо. Сн. БГНЕС (Архив)

Вестта за евентуалното изчезване Евелин Банев-Брендо предизвика познатото прехвърляне на топката между институциите, подобно на други такива случаи, като "братята" Галеви и осъдените по делата "Балтов" и "Соло".

Без да потвърждават, че Брендо е в неизвестност зад граница поне от три месеца, вътрешният министър Веселин Вучков и шефът на столичната полиция Младен Маринов обясниха в четвъртък, че тъй като подсъдимият за пране на пари от наркотрафик е с най-леката мярка – "подписка", изпълнението ѝ се контролира от съда, а не от МВР.

От думите на министъра стана ясно, че властите нито имат информация, че Банев действително е забегнал в чужибна, нито пък са го обявили за издирване, тъй като подобно искане не е постъпвало.

"Нещата са в съдебна фаза. НПК казва, че тази мярка за неотклонение изисква да се подпише в документ, където той се задължава при промяна на адреса да уведоми незабавно разследващия орган. До момента, в който той е бил с мярка "домашен арест" ние сме го контролирали съгласно процедурата. На 11 юли 2014 г. мярката е променена, съответно в деня е бил последния подпис, който той е положил при проверка от колегата, който е контролирал по местоживеене домашния адрес. До този мен ежедневно е контролирано лицето и то се е подписвало ежедневно до момента на промяна на марката за неотклонение", обясни Маринов.

Той обаче не даде отговор на въпроса – адекватно ли е от страна на МВР да свали от всякакво наблюдение Брендо при положение, че той е осъден вече на две инстанции на 20 години затвор от италианския съд по обвинение, че е лидер на международна банда за трафик на кокаин. По това дело предстои произнасяне на последната инстанция.

"Единствената информация, която получих от директора на СДВР от сутринта е, че той не е обявяван за издирване, защото не е имало такова искане. Не бих искал по никакъв начин да коментирам решение на съд. Делото е в съдебна фаза от трета инстанция, определена е мярка "подписка". Подписката означава, че е поел задължение да не променя адреса и да не напуска населеното място без да уведоми съответния орган", пък бе единственият коментар по темата от страна на вътрешния министър Вучков.

Междувременно Софийският апелативен съд (САС) официално съобщи, че забраната за напускане на страната, наложена на Банев, е в сила от 28 март м.г. и затова по надлежния път са били уведомени, както "Гранична полиция", така и звеното "Български документи за самоличност" към МВР.

От съда също не информират за каквито и да е данни, които да потвърждават изчезването на Брендо, за което съобщи пред ден "Дневник". Уточняват единствено, че в момента по делото му за пране на пари от наркотрафик "тече връчване на книжа на заинтересованите страни, тъй като присъдата на САС е протестирана от прокуратурата на Р. България в законоустановения срок".

"Съобщение за протеста е изпратено и на подсъдимия Банев. До момента не е върната обратна разписка. След връчването на книжата делото ще бъде изпратено във Върховния касационен съд", завършва съобщението на Апелативният съд.

Интересна подробност е, че засега Брендо не е попречил по никакъв начин на разглеждането на делото му.

Евелин Банев бе оправдан заедно с доведения си брат Симо Карайчев, бившата си съпруга Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева по обвинението им за пране на пари от наркотрафик на 11 юли м.г. На първа инстанция Брендо получи наказание от 7 години и половина. Втората инстанция отмени и условните присъди на Добринова, сестра ѝ Дишлиева и Симо Карайчев.

Преди това Банев беше в италиански арест, но беше предаден на българските власти заради делото му тук. През това време и Румъния поиска да ѝ бъде предаден, за да бъде съден за наркотици. Софийският градски съд разреши, но апелативният отказа. Така Брендо не стана подсъдим в Букурещ за участие в престъпна група.

От мотивите на първоинстанционния съд в Италия стана ясно, че италианци, българи, словенци, румънци, гърци, грузинци играят най-различни роли в престъпната група, а Банев я ръководи. Матей Боев е сочен за финансов посредник в Швейцария за придобитите чрез дрога капитали на Брендо. Италианските магистрати се позоваха на записи от подслушване на групата. Въпреки че гласът на Банев не фигурира никъде, се смята, че той се крие зад прозвището Дядото, за когото говорят много от подслушаните.

Броени дни преди старта на делото му в Италия в началото на март 2013 г., 10-годишната му дъщеря Лара бе отвлечена пред дома на Банев и след 47 дни в плен изненадващо бе освободена, като така и не стана ясно дали е платен откуп за свободата ѝ. Извършителите на отвличането не са открити и досега. Междувременно баща ѝ отказа да дава каквито и да е било обяснения пред италианския съд и след това бе осъден от две инстанции на 20 години затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?