МВР превърна Клюна в герой, на който децата искат да приличат

Основният фактор за формиране на агресия сред учениците е гледане на филми със сцени на насилие. Това сочи извод на изследване от 2001 г. на Института по психология към МВР и на ДНСП, направено сред педагози, ученици и полицейски служители.

Събирането се проведе след поредното убийство на дете от дете - преди дни в Перник 17-годишният Кристиян Петров зверски уби съученика си Кристин. Изследването беше представено от подп. Стефан Иванов - началник сектор "Детска престъпност" в ДНСП по време на дискусия, организирана от Младежкия съюз на СДС, съвместно с фондация "Конрад Аденауер".

Културистът Димитър Ходжев - Митьо Крика, член на СДС, определи корупцията сред полицейските служители и превръщането на престъпниците в национални герои от страна на медиите като основна причина за увеличаване на престъпността сред младите.

Подп. Иванов подкрепи тезата на Митьо Крика и посочи, че посещение на служители на ДНСП в училищата е показало, че децата смятат лица като Антон Милтенов (Клюна) за герой и искат да приличат на него.

Разследваният за наркотици Милтенов стана медиен герой след множеството обвинения от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той го провъзгласи като наследник на убития в Амстердам контрабандист и наркотрафикант Косьо Самоковеца. Въпреки честите арести на Клюна в последната година, засега той не осъден, но пък явно е достатъчно популярен.

Иванов уточни, че 64 на сто от анкетираните са посочили гледането на филми със сцени на насилие като фактор за агресия. Влиянието на приятелския кръг е на второ място - 48,2 на сто, следват личностните особености - 48,1 на сто и влиянието на семейния кръг - 27,2 процента.

Полицейските служители извеждат като основен фактор за формиране на агресия криминалната среда - 61,4 на сто, следват личностните особености - 58,4 на сто, и гледането на филми - 43,6 на сто, допълни подп. Стефан Иванов. По думите му електронните игри, в които победителят е този, който убива най-много противници са също основен фактор за формиране на агресията сред младите.

Насилието започва да става обичаен начин за решаване на конфликти, а агресията - средство за респектиране, коментира подп. Иванов. Той допълни, че има опасност за формиране на младежка субкултура на насилието. Изследването сочи, че най-често непълнолетните упражняват насилие спрямо връстници или съученици - 29 на сто от проявите на насилие, следва насилието над братя, сестри и други близки - 28,1 процента, над по-големи от тях младежи - 10,7 процента и над учители и възпитатели - 2,8 на сто.

Иванов коментира, че мотивите за извършване на престъпления от младежи често изглеждат нелогични за възрастните и са трудно предвидими. Той посочи като такива мотиви завист по отношение на външен вид и дрехи. Според Иванов кризата по време на прехода у нас е увеличила риска за поведенчески отклонения сред младите. Той допълни, че фактори като икономическа криза и объркване на ценностната система често са водещи за престъпленията сред младежите.

Имуществените престъпления са преобладаващите сред извършваните от младите. Иванов допълни, че над 70 процента от всички извършени престъпления сред малолетни и непълнолетни са кражби, следват грабежите - при непълнолетните между 6 и 6,5 процента, а при малолетните - 2,7 от всички престъпления. На трето място са телесните повреди - 2-3 процента от престъпленията при непълнолетните и 2 процента при малолетните. Съотношението между обща престъпност и детска престъпност от десетилетия не се променя, коментира подп.Стефан Иванов.

Участниците в кръглата маса се обединиха около тезата, че в последните месеци в България силно се понижава обществената чувствителност към престъпленията и в частност към тези, които засягат малолетни и непълнолетни. Заместник-председателят на СДС Емануил Йорданов коментира, че престъпността е следствие от бездействието на много институции.

В цялата верига от трагични съдби отсъства позицията на Министерството на образованието и науката, на Министерството на младежта и спорта и Държавната агенция за закрила на детето, все структури, които имат пряко отношение към проблема, посочи Йорданов.

Според лидера на МСДС Калоян Методиев в момента може да се говори за ново явление сред детската престъпност, което той определи като "убийства, характеризиращи се с брутална жестокост".

Дискутиращите определиха като причина за подобно явление чувството на безнаказаност, което идва от страна на семейството. Децата имат свобода да правят каквото си искат, допълниха те.

По БТА

Споделяне

Още от България