МВР приема помощ от проверявани бизнесмени

Сред полицаите има нагласа за протестни действия и съществува много голяма вероятност това да се случи, заявиха на пресконференция в неделя от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Решение ще бъде взето до края на февруари, след като се провери каква е нагласата на местните структури, а след това ще се уточнят форми, начини и дати за евентуални протести, каза председателят на синдиката Валентин Попов.

Исканията са за по-добро заплащане, по-добра материална база, съвременна нормативна база, реален, а не формален диалог с МВР, както и заплащане на извънредния труд.

Гражданите са прави, когато казват, че полицията не може да гарантира сигурност, но има оперативни работници, които обслужват по 30 000 души и полицаи, които отговорят за 10 - 12 села, посочиха от федерацията.

Зам.-председателят на синдиката Галентин Грозев каза, че поради липса на пари за консумативи се приемат пари от различни бизнесмени, чиято дейност се проверява. Той предупреди, че така полицията може "да изпадне в материална зависимост или в някаква друга зависимост от членове на престъпни групи".

От синдиката чакат и резултатите от проверка, разпоредена от премиера Бойко Борисов, за закупени за нуждите на Гранична полиция униформи по 1 200 лв. едната.

СФСМВР смятат, че цените са неправомерно завишени.

Над 14 хиляди такива униформи е произвела трудово-производителна кооперация за инвалиди  "Здравоход"  - Габрово. Облеклата са доставени в началото на годината. Униформата е 100 процента от полиестер и е 7 - 8 пъти по-скъпа от подобни дрехи, купени на свободния пазар.

МВР е платило на габровската кооперация по 451 лева за яке с подплата и  над  203 лева за панталон с презрамки. Обувки, тип "кубинки" струват над  313 лева.  Полицаи коментираха, че дрехите на германските командоси струват 3 - 4 пъти по евтино.

Всеки месец за осигуряване работата на полицията има недостиг на около 10 млн. лева.

Споделяне

Още от България