МВР прилага тактика офлайн за събития, които са онлайн

МВР прилага тактика офлайн за събития, които са онлайн, коментира преподавателят по медийно право доц. Нели Огнянова по повод привикването в полицията на блогъра  Михаил Бозгунов – Мишел, в чийто сайт се постват и обменят информации по горещата тема за природните паркове и протестите за тяхното опазване.

Столичната дирекция на полицията (СДП) обясни викането на Мишел с факта, че неговият блог www.optimiced.com “подбужда към нарушаване на обществения ред изразяващо в "подтикване към гражданско неподчинение - блокирване на движението на възлови кръстовища в гр.София, както и струпване на камъни, тухли и други строителни материали пред централния вход на ВАС".

Въпросът е как МВР се отнася към една критична реакция за природен парк “Странджа”, как се отнасят към свободата на словото, каза Нели Огнянова във вторник в предаването “Денят започва” на БНТ. Според нея е тревожно, че властите се опитват да заглушат тази реакция. Тревожно е, че тези, които изразяват обществена реакция се разделят на журналисти и блогъри. Стар подход в България е да се гледа кой говори, а не какво казва, коментира още Нели Огнянова.

Михаил Бозгунов разказа, че дознателят в МВР го накарал за подпише предупредителен протокол, че няма да публикува съобщения, когато “става въпрос за възможно нарушение на закона”. Полицаите отказали да му дадат копие от протокола, защото се опасявали, че може да бъде публикуван в Интернет.

Дознателят обяснил на Михаил, че със съобщенията си подтиква към незаконни граждански протести. Блогърът публикува информация за протестите в защита на парк “Странджа” от електронни медии, както и репортажи от самите протести. Казаха ми, че трябва да се въздържам на личния ми блог от цитиране на други източници на информация, разказа Мишел.

Неофициално дознателят му намекнал, че викат него, а не журналисти, защото медиите им стоят зад тях. Показали му разпореждане от началниците си, че трябва да следят блога му.

Блогърът Йорко Ламбрев коментира в същото предаване, че реакцията по отношение на защитените територии е много по-остра в блоговете, отколкото в медиите. МВР настройва срещу себе си младите и образовани хора на България, допълни той.   

От МВР изтече контролирано информация в някои медии, че Михаил Бозгунов е главният организатор на протестите, включително и на блокадата на “Орлов мост” преди десетина дни, заради която 35 природозащитници бяха прибрани в ареста и след това пуснати.  

На Михаил Бозгунов е съставен протокол за предупреждение по чл.56, ал.2 и ал.3 вр.ал.1 от ЗМВР за спазване на чл.325, ал.1 от НК – "Който извърши непристойни действия, груби нарушаващи обществения ред изразяващи явно неуважение към обществото, а именно (затрудняване или затваряне на движението в отделни булеварди и улици на територията на гр.София за неопределен период от време), обясниха преди ден от СДП. Оттам уточниха, че не са привиквали други блогъри.

Янина Ташева от сдружение “Да спасим Иракли” вероятно е засилила тревогите на бдителните правоохранителни органи с твърдението си пред БНР във вторник, че на протестните акции се събират хора, които не се познават. Това става чрез разпращане на съобщения по електронната поща към адресати от мейл лист.

Тя коментира, че властта -  особено местната - реагира лицемерно, когато става дума за защитените територии. Именно представители на местните власти са осуетили разяснителни кампании сред гражданите за НАТУРА -2000, с явното желание хората да си продадат земите на инвеститори на по-ниски цени и да не могат да се възползват от средства по европейски програми като притежатели на земи в екозони.

Споделяне

Още по темата

Още от България