МВР притисна Интернет доставчици да ограничават достъп до торент-сайтове

По заповед на МВР от четвъртък БТК е ограничила достъпа на своите Интернет потребители до торент-тракера arenabg.com, научи Mediapool. Това бе потвърдено в петък сутринта от телекома, а след това и от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП).

Шефът на сектора за борба с компютърните престъпления Явор Колев обяви, че заповеди за филтриране на arenabg.com са пуснати освен до БТК и до всички основни Интернет доставчици. На този етап обаче явно само от националния телеком са се отзовали, тъй като от други доставчици достъпът до сайта все още е нормален.

Заповедта е във връзка с водено дело срещу сайта заради нарушаване на авторските права, след акцията на службите от пролетта на миналата година. Тогава бяха проведени и редица арести.

Зам.-шефът на Столична следствена служба Светослав Василев съобщи, че при акция е задържан собственикът на торент-тракера arena.bg. Същият човек бе арестуван и преди година, когато антимафиотите отново проведоха акция срещу неговия сайт, той е с инициали Е. Г., на 47 години и в сайта е познат с псевдоним PAYFORFREE. Срещу него бяха повдигнати обвинения за разпространение на нелицензиран софтуер и детска порнография.

Инициативен комитет зове на митинг

Инициативен комитет депозира в Столична община молба за провеждане на митинг, “с който желаем да изразим своя протест срещу нарушаването на правата на Интернет потребителите, Интернет обществото, като цяло, собствениците на сайтове в България и неправномерния натиск от страна на държавните органи върху тях”. Протестът е насрочен за 22 март на пл. “Ал. Невски” от 17 часа. В съобщение, публикувано във множество форуми, са казва, че всички заинтересовани са поканени да се присъединят към протеста или да организират подобни мероприятия в собствените си градове и населени места, на същата дата или възможно най-близка.

Аrenabg.com в момента е най-големият действащ и сред малко останали сайтове, чрез които потребителите споделят безплатно файлове с музика, филми, компютърни игри и софтуер, които са защитени от законодателството за интелектуалната собственост.

Дългият анализ

По време на пресконференцията стана ясно, че само трима души могат да извършват експертизи на иззета компютърна техника. Всичките те се намират в Института по компютърни технологии към МВР. Именно поради тази причина експертизите на компютрите от arena.bg и data.bg взети при акциите през миналата пролет все още не са готови.

По тази логика анализът на иззетата апаратура от мащабната акция и срещу торент-тракера zamunda.net на компанията “Линкос” вероятно ще бъде готова през следващото лято. Преди три дни бе спрян достъпът до секция в сайта zamunda.net за теглене на софтуер.

По този повод на челната страница на arenabg.com бе публикувано отворено писмо от “Линкос” до главния прокурор Борис Велчев. В него се иска спешната намеса “за прекратяване на извършването на престъпление по служба от служители на ГДБОП и Столична Следствена Служба”.

От “Линкос” твърдят, че сайтът е продаден на сирийски гражданин на име Мохамед Али Хасан и е преместен в Холандия, поради което те вече нямат нищо общо с тракера, а акцията срещу сайта е проведена след сделката.

От “Линкос” се оплакват, че службите нахлули в офиса им и заплашили собствениците им, че ако не спрат тракер-секцията веднага, ще изземат за проверка цялото комуникационно оборудване на фирмата. За да не се стигне до там, новият собственик се съгласил да спре торентите за седмица.

В началото на февруари друг голям торент-тракер – data.bg доброволно отряза потребителите си от секцията си за споделяне на файлове. 

Декларациите

В петък от следствието, прокуратурата и ГДБОП обявиха, че започва активна работа по предотвратяване на разпространяване на незаконно съдържание в мрежата.

“Ще се действа с цялата строгост на закона”, обясни Явор Колев.

Според следователя Светослав Василев застрашени трябва да се чувстват собствениците на домейни, админитраторите на торент-тракерите, както и лицата, които са качвали обеми информация от 10 до 100 терабайта. До момента са заведени три следствени дела срещу администратори на торент сайтове.

По негова информация около 90 процента от потребителите ползват Интернет, за да теглят пиратски файлове.

Антимафиотите се похвалиха, че са успели да се справят с тракера zamunda.net и в момента се извършват действия по спирането му в чужбина, а data и bol.bg са отказали сами от предлагането на незаконно съдържание.

Акцията на МВР, следствието и прокуратурата е подкрепена от Министерството на културата и от дружествата вносители на интелектуална собственост. По думите на заместник-министъра на културата Ина Килева ситуацията с пиратството е станала нетърпима. Тя отчете доброто взаимодействие между институциите и вносителите на интелектуална собственост, които се оплакаха, че са загубили доста пари. Те благодариха на компетентните органи, че ще могат да възвърнат вложенията си.

Споделяне

Още по темата

Още от България