МВР привика бивши прокурори на разпит, Борисов се притесни, че е следващият

Снимка: БГНЕС

Бивши високопоставени прокурори са били извикани на разпит в МВР. Сред тях е някогашният шеф на Софийската градска прокуратураНиколай Кокинов, който в момента е адвокат. Кокинов потвърди пред медии за разпита и и уточни, че става дума за проверка, разпоредена от вътрешния министър Бойко Рашков.

По информация на БНР за разпит е бил извикан и някогашният шеф на националното следствие и зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Той напусна държавното обвинение в началото на мандата на Сотир Цацаров. Преди това бе и.д. главен прокурор за няколко месеца.

Сред извиканите за разпит има и следовател, каза пред БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Тази сутрин висши прокурори и следователи са получи телефонни обаждания, с които са призовани да дадат показания по разследване на ГД "Национална полиция", без да е уточнено какво е разследването", информира тя.

Борисов: Изборите са след 3 седмици. Ще има панаир

Разбирайки за разпитите, Борисов прекъсна пресконференция на ГЕРБ, за да съобщи:"Целта съм аз".

 

"Изборите са след три седмици. Те трябва да ме викнат сега, има три седмици до седмици. Ще ви предупредят. Ще има панаир. Същото като с шкафчета. Аз съм се заклел в най-святото, че нямам злато в шкафчетата. Те ме издебнаха, заснимаха, монтираха и ме удариха. Това е началото и края на един голям сценарий",заяви Борисов.

Бившият премиер даде да се разбере, че вероятно става дума за проверка по стар сигнал за заплаха срещу него. Той бе споменат от Рашков преди няколко седмици. Министърът обясни как при него е дошъл човек и му разказал, че бил заплашен, че жена му и децата му няма да разберат дали не ядат неговото месо.

"Поразучих малко и разбрах, че викат на разпити заради сигнал от 2009 г. Този човек, за когото твърдяха в началото, работи в одита на МЗ вече много години. Някой бил уволнен през 2009 година и аз трябва да си спомня дали някой е идвал тогава при мен", коментира Борисов.

 

Досега от МВР не са потвърдили, че става дума за т.нар. "кабиналски сигнал" срещу бившия премиер. Самият Борисов отговори с ирония и заяви, че още не са го обвинили само, че е изял човек на филета.

Другият разпитан в МВР е бил Мирослав Найденов, земеделски министър в първия кабинет на Борисов.

Проверка на Mediapool показа, че след края на мандата Мирослав Найденов е обвиненза обещан подкуп от 200 000 лв. на тогавашния шеф на ДФ "Земеделие" Светослав Симеонов.

Прокуратурата обяснява, че целта била Симеонов да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружествата "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД. Това се е случило три години преди повдигане на самото обвинение и е свързано с програмата за разпределение на храни за социално слаби лица.

За това разследване ставаше дума в т.нар. скандал "Банкягейт", след който през 2013 г. оставка като градски прокурор на София подаде друг разпитван - Николай Кокинов.

Броени дни след като Симеонов публично се отказа от твърденията си (в интервю за Нова тв), че Мирослав Найденов му е предлагал подкуп от 200 000 лева, той бе назначен за аграрен аташе в Брюксел. Найденов мотивира това назначение с мотив, че е много добър експерт и познава брюкселската тематика. Симеонов е освободен от поста аграрен аташе от кабинета "Орешарски".

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?