МВР призна провал на акцията в Лясковец, БСП се опита да го обясни със саботаж на ГЕРБ

Двама нишестоящи полицаи са нарочени за самоволна провокация, заради която командосите станали жертва на засада

Светлозар Лазаров. Сн. БГНЕС

Депутати от БСП и ДПС се усъмниха, че ГЕРБ са организирали политически заговор срещу ръководството на МВР, саботирайки акцията по задържането на психично болния Петко Петков в Лясковец, за която главният секретар на министерството Светлозар Лазаров за пръв път призна, че е провалена.

Това стана по време на публичното му изслушване пред парламентарната вътрешна комисия в сряда, предавано пряко по БНТ 2 и БНР. Признанието на Лазаров за провала дойде само пет дни, след като той обяви пред журналисти, че операцията, при която загина спецполицаят Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени, била "успех за обществото и трагедия за МВР".

Според обясненията му пред депутатите, плановете на баретите да арестуват изненадващо Петков, били провалени от двама оперативни работници на криминалния сектор на полицията във Велико Търново. Предположенията са, че именно те ще бъдат уволнени след като на 3 април приключи проверката на полицейския инспекторат, макар главният секретар на МВР отново да повтори, че е готов да поеме отговорност, ако има доказателства за негова вина.

Ден преди началото на акцията, проведена на 14 март сутринта, двамата цивилни полицаи отишли пред дома на 53-годишния Петков, за да направят снимки, въпреки че това било направено цяла седмица по-рано от служители на полицейското управление в Горна Оряховица.

Според уверенията на Лазаров действията на двамата снимащи не са били "съгласувани, резюлирани, заповядвани или както там го наречете", от нито един техен пряк началник или ръководител на по-високо ниво, ангажиран с подготовката на акцията.

Докато са били пред апартамента му, те са разговаряли и с патрулиращи на мястото униформени полицаи, като са накарали единия от тях да вземе камера, да отиде до входната врата на Петков, да позвъни на звънеца и през цялото това време да снима.

Никой не казал на баретите, че Петков вероятно ги очаква

Според Лазаров всичко това е било забелязано от Петков, като двамата цивилни полицаи също са забелязали, че Петков ги е видял. Двамата не са докладвали този факт на шефовете си във Велико Търново. Предоставили са единствено новите снимки на жилището му, които са били изпратени в София.

"Служителите от СОБТ не са уведомени, че Петков е индикиран и че с него е осъществен контакт. На инструктажите това не е споделено, а е станало пред други униформени служители. Доколкото разбирам, служителят, носил камерата, е бил и на сутрешния инструктаж, но не е уведомил колегите от спецотряда. Впоследствие стана ясно, че заради това Петков и майка му са дежурили на два часа, за да чакат полицията, която се готви да го задържи", добави главният секретар.

"Не знам защо са снимали, не знам каква е била тяхната цел", продължи да недоумява той и да повтаря, че това е "своеволие".

Кирил Добрев се усъмни в "саботаж" на ГЕРБ

Именно тази част от изявлението на Лазаров провокира депутата от БСП Кирил Добрев да попита дали единият от двамата снимащи се казва Павел Ангелов, който бил "в много топли отношения с Бойко Борисов", защото бил негов бивш бодигард. Социалистът запита директно дали в случая не става въпрос за "саботаж" и "провокация". Подобен въпрос зададе и Янко Янков от ДПС, който предположи, че има заговор срещу политическото ръководство на МВР.

Лазаров не коментира подозренията им, като заяви единствено: "Не мога да отрека, че единият служител се казва Павел Ангелов".

Предположенията за заговор бяха посрещнати от смях от депутатите на ГЕРБ в комисията. На изслушването присъства и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който изрази учудване какво общо има самоличността на въпросния Павел Ангелов с планирането и подготовката на акцията в Лясковец.

Петков – най-раздразнителен към шумните ученици и полицията

По думите на главния секретар на МВР Петко Петков е бил изключително раздразнителен към две неща – поведението на децата от близкото училище и полицията.

"Нещата ескалират и би могло това присъствие на униформени служители да се приеме за ескалация. Петко Петков е чакал служителите на МВР", каза Лазаров и отбеляза, че единият от "фриволно" снимащите полицаи "се беше самопрострелял преди около две години по неизяснени причини".

"Оттук нататък операцията е провалена. Колегите от Специализирания отряд попадат на реална засада. Срещу тях е открит огън. Благодарение на техния професионализъм и саможертвата на инспектор Емил Шарков са предотвратени по-тежки последици", каза още Светлозар Лазаров.

Той обаче не пожела да коментира информациите, че в началото на операцията са били използвани халосни патрони, които допълнително са озлобили Петков. Заяви единствено, че въоръжението на СОБТ е "по щат" – късо, дълго оръжие и екипировка.

Пред журналистите извън залата Лазаров уточни, че баретите са разполагали само с бойно оръжие, но не можа да потвърди дали стоящите пред блока на Петков униформени полицаи са стреляли с халосни патрони.

СОБТ бил използван по силата на стара заповед на Цветанов

Очаквано цялото изслушване на Лазаров и зам.-вътрешния министър Васил Маринов премина в постоянни опити от страна на управляващите, включително и "Атака", да изкопчат от директно твърдение, че цялата отговорност за трагичния развой на събитията носят ГЕРБ. Причината – че през 2012 г. тогавашното ръководство на МВР отменя вече планирана акция по задържането на мъжа от Лясковец.

Изслушването започна с прочитане на цялата хронология на казуса от страна на зам.-вътрешния министър, който подчерта, че тази реализация е била планирана за 15 март 2012 г., като тогавашният главен секретар на министерството Калин Георгиев бил поставил резолюция – "лицето може да предизвика заложническа ситуация".

Впоследствие акцията е планирана, но след като планът е съгласуван с Георгиев, всичко е отменено. Кой точно е отменил тогавашния арест на Петков, нито Маринов, нито Лазаров не уточниха, тъй като трябвало да се изчакат заключенията на вътрешните проверки в МВР, чийто срок изтича на 3 април.

Лазаров предпочете да наблегне на това, че в случая е бил ангажиран екип на СОБТ заради заповед, издадена още през 2010 г. от тогавашния МВР шеф Цветан Цветанов. Според нея, когато ставало въпрос за въоръжени и барикадирали се лица с възможни психични отклонения, които могат да създадат опасност за живота на околните, се използвали спецчастите.

Именно включването на баретите в задържането на Петков бе коментирано през последните дни като една от сериозните недомислици, тъй като така е предизвикана рязка ескалация на напрежението, вместо мъжът да бъде причакан и обезвреден по друг начин. Подобни мнения изразиха Татяна Дончева и бившият зам.-шеф на психолозите в МВР Росен Йорданов.

Светлозар Лазаров индиректно отговори на тези критики, цитирайки психопрофила на Петков, в който пишело, че не е целесъобразно да се преговаря с него, защото това би го провокирало да се подготви за по-сериозен отпор. Единственият вариант, според ведомствените психолози, бил да се действа бързо и изненадващо.

Очевидно тази препоръка не е следвана, тъй като акцията е започнала със силни викове пред входната врата на мъжа: "Петко, предай се!".

От обясненията на Лазаров пред журналисти се разбра още, че Петко Петков през цялото време бил контролиран от снайперист, който обаче бил инструктиран да не стреля, за да се избегнат обвинения за убийство. Не е ясно защо на снайпериста не е наредено поне да обезвреди психично болния ловджия, вместо да гледа как той прострелва колегите му.

Съмненията за тотална неадекватност в провеждането на акцията се потвърдиха от думите на Лазаров, че не са взети никакви мерки за предварителна евакуация на живеещите в блока на агресивния мъж, нито в съседните сгради. Лазаров първо каза, че хората били изведени, но после уточни, че това е станало доста късно - "след критичната ситуация". В крайна сметка призна, че говори за живеещите в околните сгради. Живеещите на двата етажа над Петков изобщо не са извеждани, но бил изпратен полицай да ги пази.

В крайна сметка стана ясно, че вероятно депутатите ще организират още едно изслушване на ръководителите на МВР, след като станат готови резултатите от вътрешните проверки. Иначе Васил Маринов побърза да обещае, че щом бъде установена конкретна вина, ще има уволнения.

Борисов: Прикриват си "глупостта, тъпотата"...

Управляващите си прикриват "глупостта, тъпотата", коментира по-късно Бойко Борисов по повод опитите на БСП и ДПС да внушат, че е имало политически заговор на ГЕРБ за проваляне на операцията в Лясковец.

"Да си прикриваш глупостта, тъпотата, това, че си толкова слабо професионално подготвен, че един 53-годишен човек с една ловна пушка може да направи за смях цял отряд за борба с тероризма, с все цялото им ръководство... Да излезеш, че има и други способи, методи, подценихме ситуацията, стана грешка, Бог да го прости, извиняваме се, давам си оставката. На всеки се случва. Този почва да говори, че едва ли не, от 2013-а премиер ще се занимава в някой град с един, който не си е предал оръжието. Е що за нахалство?!", възмути се бившият премиер пред Нова телевизия.

"Въобще не ме интересува някакъв служител в Търново, който е служил при мене преди 10 - 11 години, ако е служил. Да определяш, че някой ще ти провали операцията, при положение че тези от този отряд би трябвало, ако този вътре е терорист, с гранати, с гранатомети да могат да го обезвредят. Аз самият, когато дори за един от най-големите ми противници в последните години, Алексей Петров съм казвал, че той като професионалист навремето обезоръжи един от най-големите терористи сам на Централна гара и затова съм му свалил шапка тогава и до ден днешен, тука вкарват не се знае колко на брой служители, които всички са простреляни. Що за глупост е с халосни патрони да ходиш да гърмиш на някой пред вратата? И да очакваш да те посрещне как в 5.30? И да се опитваш да прехвърляш вина на някой, който ама изобщо няма нищо общо с тая работа? Проявявах толерантност, съболезнования за близките на убития, на простреляните, очаквах да си подадат оставка това ръководство, да поемат отговорността и тихичко да си заминат. Вместо това чувам неща, които граничат, искам да използвам епитет, който да не е обиден, но той трябва да олицетворява някаква голяма глупост", каза още Борисов, който е и бивш главен секретар на МВР.

По повод критиките от управляващите, че разрешителното за оръжие на Петков е изтекло още през 2012 г., но тогавашните власти не са направили нищо по случая, той реагира иронично: "Аз не си спомням да има премиер, който да са го питали за работата на някоя регионална дирекция. Дали той му е работа да се занимава с това за отнемането на оръжие на някой ловец, който не си е върнал пушката. Просто, в желанието си да избягат от отговорност стигат до смешни твърдения".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?