МВР призна вина за смъртта на Пламен Куцаров

МВР призна вина за смъртта на Пламен Куцаров

Най-вероятно при ареста на 29-годишния Пламен Куцаров, който почина в кола на антимафиоти след детектор на лъжата, полицията не е спазила всички процесуални действия и има някаква вина за смъртта му. Това призна генералният секретар на МВР Павлин Димитров в сряда пред бТВ.

В същото време от ДСБ заявиха, че ще инициират подписка за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата около смъртта на Куцара и арестантът, който преди него почина в ръцете на полицията.

Приятелката и адвокатът на Куцаров твърдят, че той е починал от задушаване, след като е транспортиран с качулка на главата, което не е законно. Павлин Димитров заяви, че тази мярка принципно не е разрешена от закона, но често се прилага по желание на задържания, в случай, че той иска да скрие лицето си от медиите.

Павлин Димитров отрече твърденията, че Куцаров е бил свързан с убития в София Йордан Цонков-Джиджи.

По повод разследването на смъртта на Куцаров днес главният прокурор Борис Велчев беше лаконичен пред журналисти: "Не ме карайте да коментирам неща, които не са приключили. Когато бъде готова съдебно-медицинската експертиза, ще се направят съответните изводи".
Велчев не коментира и дали групата за отвличане, към която Куцаров е сочен за съпричастен, е отговорна за похищението на синовете на Венцислав Стефанов и на Вилхем Краус, каквато информация се появи в медиите.

Искането на Демократи за силна България за анкетна комисия е не само за двата смъртни случая, а и за погазването на човешките права от МВР във връзка с протестите. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред трябваше да изслуша пострадалите по време на протеста пред парламента, заяви Атанасов. Доведохме 11 души, върху които е бил оказван недопустим натиск, но депутатите от БСП и ДПС напуснаха заседанието и го провалиха, посочи той.

Вие защитихте МВР публично и отказахте да изслушате тези хора, за да не се води стенограма от заседанието, обърна се депутатът към управляващите.

Повече от една трета от задържаните са оправдани от съдилищата, което значи, че са били задържани повече от 24 часа без никакво основание, посочи още Атанасов в изказването си от трибуната.

Споделяне

Още по темата

Още от България