След сигнала на пребитата от униформен Добринка Божилова

МВР проверява полицейски произвол с детектор на лъжата за жертвата

Едва месец след инцидента пострадалата вече е с предявено обвинение за едро хулиганство

На една от снимките, напревени от съпруга на пострадалата в полицейската стая, се виждат окървавеното лице на Божилова и заключените ръце на семейния им приятел.

"Знаете ли, че е забранено да влизате в метрото, ако сте в нетрезво състояние?"

Това е един от общо 42-та въпроса, които комисия в СДВР, проверяваща сигнала за полицейски произвол на Добринка Божилова, е опитала да зададе на потърпевшата, демонстрирайки, че работи по случая, разказа пред Mediapool адвокатът ѝ Николай Хаджигенов.

Младата жена дори е била помолена да се подложи на изследване с т.нар. детектор на лъжата, въпреки че резултатите от него не са доказателство според българското законодателство. Божилова и адвокатът ѝ категорично отклонили въпросите и полиграфа.

Случаят доби популярност на 23 януари, когато самата Добринка публикува в профила си във Фейсбук няколко снимки и разказ за това как тя и неин приятел са били пребити от полицая Цветелин Цветанов в дежурната му стая на метростанция "Надежда".

Инцидентът е станал вечерта на 18 януари, когато жената изпратила до метрото семеен приятел, но служителката на касата отказала да му продаде билет, защото, според версията на МВР, двамата били във видимо нетрезво състояние. Тогава се появява и униформеният Цветанов, който привиква в стаята си двамата за проверка на личните документи.

За последвалите събития свидетелства медицинските свидетелства на двамата пострадали, както и няколко снимки, направени с телефон от съпруга на Божилова, който дошъл на мястото, за да ѝ донесе личната карта. Приятелят на семейството е с фрактура на лявата ръка, а Добринка – със сериозни кръвонасядания около очите и носа, както и на гърба.

"Тези увреждания са в резултат от действието на твърди тъпи предмети и могат да се получат по време и начин, както съобщава пострадалата", заключва съдебният медик, прегледал Божилова.

След като случаят стана медийно известен, Нова телевизия излъчи кадри от охранителните камери на "Метрополитен", на които ясно се виждаше как двамата потърпевши от действията на полицая влизат в добро физическо състояние в стаята му, а впоследствие жената е изведена от медицински екип, докато държи лицето си с ръце.

Въпреки всички тези обстоятелства прокуратурата и МВР засега предприемат ефективни действия единствено срещу пострадалите, които са обвинени в едро хулиганство на базата на версията на полицая, че са се държали неадекватно и са му се нахвърлили. От силовото ведомство твърдят още, че Цветелин Цветанов също си е извадил медицинско, тъй като лицето му било надрано.

Едва месец след инцидента, прокуратурата вече предяви обвинението на Божилова, съобщи пред Mediapool адвокат Хаджигенов, коментирайки, че това е най-бързо развиващият се случай с данни за полицейски произвол в кариерата му.

Така, инцидентът от метростанция "Надежда" засега се развива по традиционния сценарий на разследващите - действията по изясняването му се насочват основно срещу пострадалите, като прокуратурата дава кредит на доверие единствено на обвинения в превишаване на правомощията си полицай и игнорира останалите доказателства, сред които медицински свидетелства и кадри от охранителни камери. Въпреки това адвокат Хаджигенов е изпратил повторни сигнали до МВР и държавното обвинение, настоявайки случаят да бъде разследван от следователи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?