МВР проверява сигнал на АБВ за злоупотреби при строежа на газовата връзка с Гърция

Строежът на газовата връзка до Комотини, сн. "Ай Си Джи Би"

Вътрешният министър Бойко Рашков е наредил незабавна проверка на сигнал за злоупотреби при строежа на газовата връзка на България с Гърция, който в петък сутринта е подаден от лидер на политическа партия. Ще бъдат изискани и данни от Министерството на енергетиката, които да бъдат приобщени към проверката, съобщиха от пресцентъра на МВР, откъдето обясниха пред Mediapool, че става въпрос за обявения по-рано сутринта сигнал от партия АБВ.

В него председателят на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков твърди, че от договора за изпълнението на строежа с гръцката компания "Авакс" е премахнато първоначално заложеното изграждане на две стратегически Автоматични газорегулиращи станции (АГРС) - Кърджали и Димитровград. Сумата по договора от 144.850 евро обаче не е променена, въпреки намаления обем работа, посочва се в съобщението на партията.

Според нея, тъй като проектът е съфинансиран от Европейската комисия, заради "тази злоупотреба България със сигурност ще бъде подложена на санкции от съответните европейски институции, в т.ч. и ОЛАФ".

"Необходимо е да започне незабавна работа по разследване на мотивите за премахване от проекта на двете съоръжения", пише още в изявлението на АБВ. Партията освен това обвинява проектната компания "Ай Си Джи Би" в занижен контрол и непредоставени разрешителни за различните строителни дейности. Настоява се и да се потърси отговорност и да се отстрани от поста българският директор на дружеството Теодора Георгиева .

Партията на Петков допълва, че сезира министъра на вътрешните работи, тъй като министърът на енергетиката мълчи по случая, а няма доверие на главния прокурор.

От "Ай Си Джи Би" заявиха, ще окажат пълно съдействие на проверяващите и ще предостави всяка поискана информация за проекта. Дружеството посочва, че строежът се финансира не само от еврофондовете, а и от Европейската инвестиционна банка, което означава допълнителен контрол върху разходите ѝ.

Строежът на газовата връзка подлежи на редовни проверки и одити от независими международни институции, от което зависи усвояването на финансовите средства. Законосъобразността на всички действия на проектната компания и на основните изпълнители е пряко обвързана с напредъка по изграждането на проекта. Без положителни резултати при постоянния извършвания контрол проектът изобщо не би могъл да се осъществява, пише в изявлението на компанията, в която 50 на сто държи "Българският енергиен холдинг", а останалите са на италиано-гръцката компания "Посейдон".

"Спекулации по темата за извършени нарушения целят единствено да уязвят репутацията на проекта и да доведат до неговото блокиране малко преди той да бъде завършен и въведен в експлоатация. С наближаване на момента на приключване на строителството зачестяват атаките срещу проекта, въпреки напредналата фаза", допълва дружеството.

То декларира, че опитите за провалянето на проекта няма да успеят и си запазва правото да предприеме действия по съдебен път при отправяне на внушения или твърдения, несъответстващи на истината.

В съобщението обаче не се дават обяснения дали наистина от проекта е отпаднал строежът на двете цитирани от АБВ съоръжения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес