МВР пусна нов фоторобот на свързан с атентата в Бургас мъж

Министерството на вътрешните работи разпространи в четвъртък нов фоторобот, изобразяващ мъж, за когото има данни, че е свързан с терористичния акт на летище "Сарафово", както и копие на фалшива шофьорска книжка със снимка на същия мъж с името Ралф Уилям Рико.

От МВР уточниха пред Mediapool, че все още не са наясно каква точно е била ролята на мъжа в атентата и това предстои да се изясни в хода на разследването.  От полицията разчитат на информация от гражданите, за която по-рано помоли вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Във връзка с терористичния акт, извършен на 18 юли на летище "Сарафово“, МВР разчита на съдействие. Има данни, че мъжът от снимката се е представял с фалшиво свидетелство на управление на автомобил от щата Мичиган, САЩ. Възможно е да е използвал и други имена. Гражданите, които са го виждали или имат информация за него, могат да сигнализират в най-близкото поделение на МВР или на телефон 112. Анонимността им е гарантирана! Всяка информация ще бъде от изключителна полза за разследването", се казва в съобщението от пресцентъра на МВР.

В отговор на въпрос от МВР посочиха, че предишният разпространен фоторобот на предполагаемия атентатор също остава валиден. По-късно в четвъртък полицията разпространи още една негова снимка, в по-ясен вариант. Тя е от фалшиво свидетелство за управление на автомобил, издадено също от щата Мичиган, САЩ, на името на Жак Фелипе Мартин.

МВР получи десетки сигнали, след като публикува първия фоторобот. До момента обаче разследването от българска страна не е обявило никакви конкретни резултати.

От МВР обаче изрично заявяват, че "тиражирането на непотвърдени данни и версии за терористичния акт е манипулативно. Създава негативно усещане в обществото и пречи на обективното разследване". Не е уточнено към кого е насочен този призив.

Според изданието besove.bg шофьор на ТИР е открил личната карта на атентатора и радиостанция. Това е станало на отбивка по пътя между Слънчев бряг и Варна, където шофьорът спрял, за да ползва услугите на магистрална проститутка. Според изданието вече било доказано, че личната карта и шофьорската книжка на атентатора са отпечатани в Техеран. Засега обаче тамошните власти отказват съдействие за разплитане на случая с фалшивите документи.

България официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула. Досега обаче не е обявила никаква официална позиция.

Преди ден президентът Росен Плевнелиев обяви, че вижда "прогреса на разследването" и обеща информация до 15 септември.

Всички разпространени от МВР снимки:
 

Споделяне

Още по темата

Още от България