МВР пусна видео как замерват по главата арестуван човек

МВР пусна видео как замерват по главата арестуван човек

МВР пусна на сайта си клип от операция по задържане на четирима души, заподозряни в рекет над футболни фенове, които са играли на черно тото. Видеото ясно показва как единият от задържаните е ударен по главата с летящ предмет, докато е в безпомощно състояние, подпрян до автомобил. Случката се разиграва пред вратата на полицейско управление. Веднага след като е замерен с предмета, който идва откъм посоката на сградата, задържаният е прибран от спецполицаите в сградата.

В лаконично съобщение на МВР се казва, че престъпната група, занимавала се с рекет, е задържана в момент на получаване на крупна сума от длъжник. Единият от тях с инициали Г.С. (26 год.) е професионален футболист. Според сайта sportal.bg става дума за Георги Семерджиев, който последно е играл за Спортист (Своге). Друг от арестуваните Б.Д. (24 год.) е имал лиценз от БФС за футболен треньор.

Останалите двама са А.С. (27 г.), който е представен като тартор на групата и 26-годишния Й.Т.

МВР съобщава, че те са арестувани с 1500 лева белязани пари в момент на получаването им от длъжник. Полицията предполага, че групата е печелила по 50 000 лева на месец. "Жертвите на престъпната група са били малтретирани и принуждавани да прехвърлят движимо и недвижимо имущество". По случая е образувано досъдебно производство за незаконен хазарт, пране на пари и рекет.

В обиск на домовете им са намерени единствено 1900 долара в брой.

Малко преди излъчването на новия полицейски клип главният прокурор Борис Велчев заяви, че "излъчването на видеоматериали от полицейски операции трябва да бъде подбирано така, че да не унижава човешкото достойнство". Коментарът му бе по повод клипа от акцията по задържането на брата на зам.-окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов – Васил.

Васил Михайлов бе сниман и пуснат на сайта на МВР как е арестуван от спецполицаите само по бельо.

"Смятам, че е нормално да бъдат филмирани подобни операции, но онова, което се излъчва по телевизията след тях, трябва да бъде грижливо подбирано по начин, че да не унижава човешкото достойнство”, каза Велчев.

По повод конкретната акция той заяви, че не е в течение за провеждани проверки за уговорени мачове. "Не е изключено да се разследват такива мачове. Ако е така, това е добре – това означава, че полицията си върши работата. Аз не знам да е така”, каза главният прокурор.

Преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов също призна за гаф с клипа при ареста в Перник. Той гарантира, че това повече няма да се повтори. Официално наказани обаче няма. Наложена е "остра забележка" на пресцентъра на министерството. Цветанов обаче отхвърли твърденията, че някой от представителите на властите е откраднал пари от дома на Васил Михайлов.

Борис Велчев изрази своето убеждение, че Софийската градска прокуратура "не случайно е повдигнала обвинение срещу колегата от Перник".

"Надявам се да бъдат убедителни в събирането на доказателства. Това, което не мога да приема, е начинът, по който това дело, особено някои аспекти от него, бяха медийно отразени. Това не е начин, който приемам за нормален”, заяви Велчев.

Той обясни, че е разговарял с ръководството на МВР в лицето на министъра и главния секретар и те споделят неговото разбиране. “Това дело, което сега започва, не е удобно да коментираме как ще свърши. Убеден съм, че Софийската градска прокуратура, за да привлече колегата Михайлов към отговорност, е имала своите основания”, каза още главният прокурор.

Това не е първият гаф на МВР с излъчването на видеоклипове от акции. Началото бе дадено с клипа със зам.-градския прокурор на София Роман Василев, който по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев, го накара да коленичи на земята, докато му крещеше, че е "абсолютен престъпник". Василев бе наказан от ВСС с порицание.

Месец и половина по-късно случката се повтори при ареста на заподозрян в разпространение на наркотици, който бе призован да си каже "веднага, иначе ще го боли много".

Погрешка спецполицаите нахлуха в домовете на певеца Красимир Аврамов – "Човека глас" и на шефа на българския клон на "Сосиете Женерал" Ян Дюмонтей.

Споделяне

Още по темата

Още от България