По думите на главсека Светлозар Лазаров

МВР работи "междуинституционално" със зам.-шефа на митниците, без да се интересува от досието му

Новият стил в полицията - "говорим и посочваме там, където имаме доказателства"

Снимка: БГНЕС

Ръководството на МВР работи по "един междуинституционален модел" с новоназначения зам.-директор на Агенция "Митници" Николай Попов, без да се интересува от кадровото му досие или от твърдението на бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов, че като антимафиот той е уволнен през 2009 г. заради нерегламентирани контакти в наркосредите.

Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който в интервю за БНТ във вторник заяви, че "ако от нас бъде поискана информация за г-н Попов като кадрови служител на МВР, ние ще я предоставим на компетентните органи".

Попов в момента е единственият ръководител в митниците, след като приемникът на Ваньо Танов и негов доскорошен заместник Борислав Борисов излезе тази седмица в отпуск. Около името на Попов обаче витаят доста неизяснени въпроси, след като институциите вече четвърти ден отказват официален коментар на думите на Атанасов, че новият зам.-шеф на митниците е с отнет допуск до класифицирана информация.

"Честно да си призная, не съм чел досието на г-н Попов", повече от лаконичен бе и Лазаров, уточнявайки, че по повод твърдението за контакти на висшия митничар в наркосредите "не мога да се ангажирам с тези неща, разберете".

Запитан дали съмнителното минало и липсата на достъп до секретна информация на Николай Попов няма да попречат на "междуинституционалния модел" в борбата с контрабандата, наркотрафика и източването на ДДС, Светлозар Лазаров отговори с контравъпрос: "Тоест трябва да извършим питане има ли допуск, издаден от ДАНС, г-н Попов дали има допуск до класифицирана информация реално?"

"Не искам да се ангажирам, има компетентни органи, нека да работим по компетентност", продължи да избягва отговора главният секретар на МВР с широка усмивка, без да изясни дали като професионален ръководител на силовото ведомство го интересува информацията за връзки на Попов с хора от наркобизнеса.

"Ние работим като един междуинституционален модел. Когато поех поста, поканих директора на митниците, директора на НАП, с директорите на "Гранична полиция" и директора на националната полиция за набелязване комплекс от мерки по отношения на престъпления, свързани с контрабанда, акциз и ДДС. Тогава в кабинета ми дойде г-н Танов. В последствие, доколкото разбрах и от медиите той е излязъл в болничен и започнах да работя с г-н Николай Попов, тоест ние работим междуинституционално", обясни логиката на нещата Лазаров.

"Парламентът нали е цял?.. Другото са подробности..."

По повод водените от прокуратурата проверки за полицейско насилие по време на сблъсъците между протестиращи и униформени заради окупацията на парламента в края на юли, Лазаров увери обществото, че "ще бъдем безкомпромисни и към нашите служители, за които постъпят потвърдени данни, че са превишили своите правомощия, то така и по отношение на провокаторите, които окървавиха протеста".

Според главния секретар на МВР този подход към събитията е "най-добрият вариант с оглед удовлетворяване на обществения интерес".

"Наистина и аз видях тези кадри, това, което е важното, всъщност има издадена заповед за използване на физическа сила, тоест изтласкването на гражданите, но няма издадена заповед за използване на помощни средства, това е факт", призна професионалният ръководител на силовото ведомство.

По думите му в СДВР е сформирана работна група, която всекидневно се събира, за да обсъжда постъпващите данни за евентуални провокации и готвени престъпления по линия на продължаващите над 70 дни протести срещу кабинета "Орешарски".

"Има много информация, има много данни, но стилът, който аз налагам и по който ще работят и колегите, които са ми подчинени е следният – говорим и посочваме там, където имаме доказателства. Не искаме да влизаме в една друга формула, тъй като това, всъщност не дава отговори на обществото, а създава повече въпроси", добави Лазаров, без да уточнява коя точно е "другата формула".

Запитан дали в МВР оценяват като грешка решението да използват рейс за евакуацията на депутатите, главсекът заяви: "Времето ще покаже. Парламентът нали е цял?.. Тази сутрин минах, гледам, че парламентът си е на мястото, всичко си е наред, институцията е запазена в цялост".

"След като не сме успели да изведем автобуса от първия опит, явно нещо не е сработило както трябва, но нека да разгледаме фактите какви са. Институцията парламент е запазена, депутатите са изведени невредими и това са фактите, другото са подробности", каза още той в отговор на настоятелните въпроси на водещите.

Лазаров се чудел може ли в Перник да има "трансгранична престъпна дейност"

Главният секретар на МВР отново коментира и развитието на делото срещу пернишката банда за мокри поръчки, условно наречена "Килърите 3", повтаряйки изявлението си от миналата седмица, че има свидетелски показания, свързващи убийството на боса на ВИС-2 и "ВАИ Холдинг" Георги Илиев с членове на групата.

"Не знам дали ще задоволя интереса зрителите, но когато ми докладваха за тази група, т. нар. "пернишка група", от вас журналистите, на първия етап аз самият си зададох въпроса – има ли възможност на територията на град Перник да се развие такъв мащабен бизнес, защото престъпният бизнес, той е един пазар. Там си има съответните пазарни механизми, които се регулират със съответните силови действия. Впоследствие обаче, като навлязох в детайли, стана ясно, че се касае за една трансгранична престъпна дейност, касае се за един много широк кръг от престъпления и тази структура на практика е контролирала депа и канали, които излиза, че са се простирали извън пределите на Република България, тоест говорим за трансгранична организирана престъпност", разказа Лазаров.

Той обаче отрече в рамките на делото да са открити данни, които да свързват убийството на 18-годишната Мирослава Николова с някого от "Килърите 3".

"Това, което правим в момента, е следното – от ръководството на Върховната касационна прокуратура, Специализираната апелативна прокуратура и Специализираната прокуратура се извършва разследването на тези престъпления. Новото е механизмът, на практика ние проверяваме престъпления, които са извършени назад в миналото, но които са разглеждани, грубо казано, за вашите зрители, на парче. Тоест имаме едно или две лица, които са извършили определено деяние, има състав, няма състав делото е стигнало на определен етап, но не е разглеждано в контекста на въоръжена организирана престъпна група", разясни стратегията на разследващите Лазаров.

Подобен подход на няколко пъти бе анонсиран и от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който дори публично направи връзка между покушението на банкера Емил Кюлев и делото срещу първите "Килъри", получили тежки присъди на първа инстанция от Шуменския окръжен съд в края на м.г. До разкрития и внасяне на отделен обвинителен акт обаче така и не се стигна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?