МВР разби група за източване на пътни такси

Служители на НСБОП и "Гранична полиция" заедно със следователи от НСлС разкриха мащабна схема за ощетяване на държавния бюджет от взети, но нерегистрирани пътни такси. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В ареста е задържан 31-годишният П.Т., бивш служител на софтуерна фирма, изготвила софтуерното обезпечаване на Управление "Пътни такси и разрешителни" /УПТР/. Столичанинът създал стройна система за измама. Чрез приближени лица,служители на УПТР на 13 гранични пункта, той манипулирал базата данни за влезлите моторни превозни средства в страната и така намалявал техния брой. След това формираните излишъци били присвоявани от организираната престъпна група. Само за един месец сумата, с която е ощетен държавния бюджет, надхвърля 400 000 лева, съобщават от ДНСБОП.

По време на операцията от офиса и жилището на П. Т. са иззети две компютърни системи, един лаптоп, множество оптични и магнитни информационни носители, кото по негови обяснения съдържат бази данни, получавани от граничните пунктове на УПТР, както и вече манипулирана информация. Доказателствата за престъпната дейност са предоставени в Националната следствена служба, където по случая е образувано следствено дело. На П.Т. еповдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, която извършва престъпления на територията на страната.

Акцията е проведена под надзора на Върховна касационна прокуратура и е започнала след като се установило драстично разминаване на данните на МВР и Управление "Пътни такси и разрешителни" за влезлите в страната моторни превозни средства.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?