МВР разби канал за трафик на хора през България

Канал за трафик на хора от Близкия Изток през България за страните от Европейския съюз е бил разкрит при съвместна акция на служители от Гранична полиция, НСБОП и РЗБОП в Монтана и Видин, съобщи БТА.

21 чужди граждани от Ирак, Афганистан, Сомалия и др. са били задържани при опит да преминат границата в землището на село Подгоре, в участъка на Граничен пункт-Кула на 13 юни. По-късно при операцията спецполицаите са заловили и петима българи - организатори и помощници в незаконното извеждане на чужденците. Четирима от тях са криминално проявени и вече са били задържани за трафик на хора.

По информация на МВР каналът е действал близо година. Групите се сформирали в София, транспортирали се до Монтана, където в повечето случаи дебнели удобен момент за нелегално пресичане на зелената граница. Изчаквайки, бегълците били подслонявани в запустели стопански постройки и къщи в горите край Монтана. Оттам при подходяща възможност те се прехвърляли в Сърбия и Черна гора.

За услугата каналджиите взимали средно по 400 долара на човек. По случая е образувано дознание в Регионален граничен сектор-Видин.

От МВР опровергават твърденията, публикувани на 22 юни в столичен всекидневник, че служители от звената за борба с организираната престъпност са заподозрени за участие в канала.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?